Edit.

editoriaal
01/04/2004

De Leuvense overkoepelende studentenkring LOKO roept haar achterban (de studenten dus) op tot actie. Rector Oosterlinck heeft er immers op slinkse wijze de rectorverkiezing gewijzigd in een aanduiding. Na een verkozen mandaat kan de keizer in kwestie nog eens vier jaar op de troon blijven (een uitdrukking die in Leuven nog veel meer toepasselijk is dan in het universitair provinciestadje Antwerpen), indien de onder hem ressorterende vergadering hem die kans biedt. Zonder verkiezing dus.

Een rector is zoiets als een voorzitter en voorzitters vind je onder andere terug bij grote voetbalclubs. Een voorbeeld van zo’n grote voetbalclub is Real Madrid en hun voorzitter heet dan weer Florentino Perez. De man is naast 56 lentes jong, eigenaar van een grote bouwfirma en een ietwat vlezig gezicht, elegant verstopt achter een bril met modieus montuur, ook verkozen door iets meer dan dertigduizend socio’s. Ze vertrouwden erop dat hij hen de Champions League zou brengen en dat deed hij intussen, twee keer zelfs.

 

In Spaanse topclubs hangt het beleid blijkbaar rechtstreeks af van de supporters, en dat in steeds sterkere mate. In universiteiten schijnt de omgekeerde beweging aan de gang. Studenten krijgen vermoedelijk een prominente plaats in de eetwarencommissie die waakt over de kwaliteit en variëteit van het aangebodene in onze resto’s, maar hebben nauwelijks inspraak in de besluitvorming omtrent de nieuwe prijzen. Deel uitmaken van het kiezerscorps dat de grote baas vierjaarlijks naar zijn dankspeech loodst, is enkel weggelegd voor een minimaal aantal gelukkigen en in Leuven schijnt ook dat kleine recht nu dus tot het verleden te behoren.

 

LOKO roept op tot actie en verzet, dwars schaart zich achter dat initiatief en roept gelijk op tot waakzaamheid. Dat Rector Van Loon maar een kleine vis is in vergelijking met de reus die Leuven regeert, hoeft niet te beletten dat de studenten ook hier hun greep op de universiteit kunnen verliezen, en dat mogen we niet accepteren. In Madrid wuiven ze dan met witte zakdoekjes, misschien is een cursus Basisrecht een valabel alternatief.