'De Petrol'

Petroleum-Zuid
01/12/2002
🖋: 

Aan het zuidelijk eindpunt van de kaaien ligt de oude petroleumhaven, onder sinjoren beter bekend als ‘de petrol’. Ze dateert van het einde van de 19de eeuw. Op 8 mei 1895 werd er een overeenkomst gesloten “tusschen stad en Staat” voor “de verlenging van den kaaimuur Zuidwaarts” met 2008 m. In 1903 werden de werken voltooid en had Antwerpen z’n eerste petroleumhaven tussen ’t Kiel en Hoboken.

Halverwege de jaren 50 van vorige eeuw verleende de toenmalige schepen S.W. Peeters echter de goedkeuring voor het graven van ‘het petroleumdok’ in het noordelijk deel van de haven. Nieuwe raffinaderijen vestigden zich vanaf dan aan het Marshalldok, zoals het officieel ging heten. De oude petroleumhaven in het zuiden raakte meer en meer in onbruik. Vandaag zijn het vooral de straatnamen (Benzineweg, Mazoutweg, Petroleumkaai) en restanten van industriële installaties die aan de oorspronkelijke activiteit herinneren.

 

De petrol krijgt echter nieuwe aandacht. In februari heeft het stadsbestuur de beslissing genomen om Petroleum Zuid en omgeving (200 ha) te ontwikkelen als “strategische investeringszone, een stadsbaken in de zuidrand.”

 

Uiteraard dient er eerst nog een 'verkenningsnota' opgemaakt te worden om “inzicht te verschaffen in de juridische- en beleidskaders voor het plangebied en een aanzet te geven tot de aanpak en timing, de gewenste tussentijdse resultaten en de te betrekken actoren voor het verdere planproces. Want een geïntegreerde aanpak geldt als één van de belangrijkste uitgangspunten voor Investeringszone Petroleum Zuid om tot een breed gedragen visie voor het gebied te komen.”

 

Wat er ook van zij, tegen het voorjaar van 2003 wil men een principiële overeenkomst bereiken over de gewenste ontwikkelingen van het gebied, want “Investeringszone Petroleum Zuid wordt een volwaardig dynamisch onderdeel van het hedendaags Antwerpen, waarin zowel natuur, recreatie als economie ontwikkelingskansen krijgen en waarbij mits een geïntegreerde samenwerking sneller tot resultaten kan gekomen worden.” Dat klinkt alvast weer veelbelovend.