Cultuuragenda maart 2012

22/02/2012
🖋: 

De voorbije weken hebben we collectief bevend van “Amai, ’t is koud” onze vaste begroeting gemaakt. Hoog tijd dus om een nieuw gespreksonderwerp te vinden, onze hersenen uit winterslaapmodus te halen, onze harten te verwarmen en onze bevroren oren te ontdooien. Een selectie uit het Antwerpse cultuuraanbod om u daarbij te helpen.

Extra City (2/2-1/4) The Residence (reading room)

De ‘reading room’ bevat materiaal over de kunstenaar als ondernemer in een tijd waarin economie alles lijkt te bepalen. Letterlijk dus een kamer om te lezen. En ook om te kijken en luisteren.

 

FoMu (17/2-3/6) Imaging History

Uitgangspunt van deze fototentoonstelling is het visualiseren van verleden tijd: wat was, wat overblijft en wat dit betekent in het nu. Donderdag 1 maart krijgt u bovendien tekst en uitleg van landschaps- en oorlogsfotograaf Simon Norfolk.

 

Arenberg (7/3) Het Paradijs

In het vervolg op ‘De Schepping’ vertelt Bart Moeyaert zijn versie van het verhaal van Adam en Eva: te midden van de paradijselijke harmonie ontdekken, en contrasteren, man en vrouw elkaar. Met een bewerking van Haydns ‘De Jaargetijden’ door het Nederlands Blazers Ensemble.

 

Monty (9-11/3) Oom Wanja

Toneelgezelschap de Roovers speelt deze theaterklassieker van Anton Tsjechov. Over eenzaamheid, verlangens, vergankelijkheid en de zinloze pogingen hieraan te ontsnappen. Een heerlijke overdosis drama.

 

cc Luchtbal (9/3-13/4) Expo Designing Absence

In 2010 werd een wedstrijd gelanceerd met als opdracht ‘ontwerp een tweede toren voor de kathedraal van Antwerpen’. Een selectie van ontwerpen zijn vanaf 9 maart te bewonderen in het Cultuurcentrum Luchtbal.

 

Arenberg (12/3) Adventures in Europe-Land

Geen voor de hand liggende grappen over de Belgische politiek, wel antwoorden op vragen als “Waarom gaat een kat niet graag in bad?” en “Was Jezus een goede timmerman?” Succesherneming van Belgisch-Amerikaanse comédienne Jovanka Steele.

 

Universiteit Antwerpen (12-17/3) Calamartes

De binnenplaats van het Hof van Liere wordt naar jaarlijkse traditie een week lang ingepalmd door een spiegeltent. Een week cultuur op maat van studenten waar we wederom niet naast zullen kunnen kijken.

 

MoMu (21 maart tot 12 augustus) Een leven in mode

En u dacht dat vrouwen zich vandaag (te) druk maken over mode-idealen en -trends? Het Modemuseum toont vanaf 21 maart hoe mode het dagelijks leven van vrouwen beïnvloedde tussen 1750 en 1950.

 

Permeke Bibliotheek (22/3) Didi de Paris

Tijdens de ‘Donderdagen van de Poëzie’ krijg je op de middag gratis poëzie voorgeschoteld. Performing poet Didi de Paris stelt zijn eerste dichtbundel voor.

 

deSingel (23/3) Feesten van angst en pijn

Hoe klinken gedichten omgezet in muziek? Jonge Antwerpse componist Bram Van Camp deed de oefening met gedichten van Paul Van Ostaijen. U krijgt het resultaat te horen in deSingel in het kader van Ars Musica, festival voor hedendaagse muziek.

 

Permeke Bibliotheek (23/3) I Have A Tiger Labelnight

I Have A Tiger Records werd opgericht door vier Antwerpse bands: SimpleSongs, Lightning Vishwa Experience Weirde, Minguz en Radio Carver. Mooi met een uitroepteken, maar vreemd genoeg nog onbekend bij het grote publiek.

 

De Roma (24/3) Tinariwen

Regelmatig wordt deze groep muzikanten (niet helemaal onterecht) geportretteerd als rebellen met een machinegeweer in de hand en een elektrische gitaar over de schouder. Hun nieuwste album, ‘Tassili’, won dit jaar een Grammy in de categorie wereldmuziek.