Cultuuragenda april '09

20/03/2009
🖋: 

De lente is in het land en daarmee ook die eeuwige (zalige) clichés: tijd voor terrasjes, rokjes en de eerste zonnebrillen. Maar met al dit moois komen ook de gekende aprilse grillen: stilaan naderende examens, ongeschreven scripties en stapels te kopiëren notities. Geen nood, deze bruisende cultuurmaand krikt je zo weer op.

1 en 2/04 Theater Zuidpool | ‘LINOLEUM/SPEED’

Theater Zuidpool pakt in april uit met drie sterke voorstellingen, waaronder ‘LINOLEUM/SPEED’. Abke Haring, binnenkort vast theatermaakster voor Het Toneelhuis, schreef het stuk en staat samen met Marlies Heuer op de planken. De voorstelling speelt in op de (slechte) communicatie tussen kind en ouder, en de inwisselbaarheid van deze rolpatronen.

 

1 t.e.m. 5/04 HETPALEIS | ‘Twee oude vrouwtjes’

De Standaard beschrijft dit stuk als “een aangrijpende voorstelling, die je toch voortdurend aan het lachen brengt met rake typeringen en absurde conversaties à la Beckett.” An De Donder en Sien Eggers nemen de tekst van Toon Tellegen onder handen en worden begeleid door de muzikale installatie van Dominique Pauwels.

 

3/04 Rataplan | ‘Cryptonique’

De getalenteerde accordeonisten Fabian Beghin en Didier Laloy spelen catchy folksongs met balkan en Indiase invloeden. Hun nieuwe cd draagt de naam ‘Cryptonique’ en is zeker het beluisteren waard. Een concert van het vingervlugge duo maakt de kous echter af.

 

7/04 cc De Kern | Film: ‘Secret Sunshine’

Deze Zuid-Koreaanse prent uit 2007 verhaalt over Shin-ae, een vrouw die na het overlijden van haar man verhuist naar Miryang. Als het noodlot nogmaals toeslaat, probeert Shin-ae haar leven opnieuw betekenis te geven. Een lokale garagehouder, Jong-Chan, tracht hoop te brengen.

 

10/04 Zuiderpershuis | Zita Zwoon: A Band in a Box Benefiet

Zita Zwoon stond vorig jaar al twee keer in een uitverkocht Zuiderpershuis, en doen dat dit jaar weer over in de vorm van een benefietvoorstelling. De opbrengst van het concert gaat namelijk integraal naar De Facktorij, een kunstatelier van en voor psychiatrische patiënten.

 

17/04 Scheld’apen | Matthieu Ha et les Avrilistes

Na een Volxkeuken Deluxe (vegetarische keuken aan drie euro, elke zaterdag in Scheld’apen) staat een concert van Matthieu Ha et les Avrilistes op het programma. Ha, een Brusselse Vietnamees, maakt intrigerende cabaretmuziek met zijn accordeon en zelfgemaakt taaltje. De groepsnaam van de band verandert met de maand: geniet in april dus van les Avrilistes.

 

22 en 29/04 Het Oude Badhuis | Drums voor beginners

Geboren muzikant? Wannabe percussionist? Grijp je kans! Stedelijk ontmoetingscentrum Het Oude Badhuis organiseert tien lessen van een half uur, waarin je grondig kennis kan maken met de wereld der percussie. Er is geen muzikale voorkennis vereist en er staat een drumstel voor je ter beschikking.

 

28/04 Monty | Darwintrilogie Luik 1: lezing Dirk De Ridder

2009 is het jaar van Darwin: 200 jaar geleden werd hij geboren en 150 jaar geleden kwam zijn wereldberoemde werk ‘On the Origin of Species’ uit. Gezelschap Wolff maakte daarom de Darwintrilogie: een drieluik van wetenschap, expo en theater. Het eerste luik bestaat uit een reeks lezingen van wetenschappers die de evolutietheorie vanuit hun vakgebied benaderen. In april is neurochirurg Dirk De Ridder aan de beurt.

 

T.e.m. 7/06 FotoMuseum | ‘EyeCandy 1984-2009’

Erwin Olaf, één van Nederlands bekendste en meest controversiële fotografen, kent zowel in het galeriecircuit als in de reclamewereld succes. Deze tentoonstelling, die foto’s vanaf 1984 tot heden bevat, toont het beste van deze beide fotografiewerelden. Voor meer info, zie www.dwars.ua.ac.be.