Buitenland voor beginners

Erasmus kan je leven redden
01/05/2002
🖋: 

Op de UA krijgt elke student de mogelijkheid om in het buitenland te gaan studeren tijdens zijn studies. Maar wat houdt dat nu juist in? Wat moet je er voor doen? En waar kan je overal naartoe? Waar kan je inlichtingen bekomen? Enzovoort. Vragen waar menig student mee speelt en waar dwars jullie hier het antwoord op geeft.

Op Erasmus gaan’ betekent dat je voor een periode van minimum 3 en maximum 12 maanden in het buitenland studeert. Je bent dan gewoon ingeschreven aan de UA en betaalt dus geen extra inschrijvingsgeld. Je kan aan alle universiteiten gaan studeren waar de UA een akkoord mee heeft afgesloten. Deze universiteiten liggen binnen de Europese Unie of bevinden zich in Ijsland, Noorwegen, Liechtenstein, Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië of Malta. Je kan ook naar de USA, Canada of Australië.

 

Bestemmingen per faculteit

De universiteiten waar je naartoe kan, verschillen wel per faculteit. Kijk zeker alle landen die voor jou mogelijk zijn eens na. Het is niet omdat je over een land niets hoort van andere studenten dat het niet de moeite is om erheen te trekken. Landen zoals Spanje en Frankrijk zijn bijvoorbeeld veel populairder dan Duitsland en Polen.

 

Meer plaatsen dan vroeger!

Als je de grote stap durft zetten, moet je een formulier invullen (met of zonder persoonlijk gesprek). Op basis van dit formulier gebeurt de selectie. Men hecht veel belang aan studieresultaten, je keuze van bestemming, motivatie, talenkennis, zelfstandigheid en voorbereiding van je verblijf. Er zijn nog bijkomende selectiecriteria per departement. Doorgaans kunnen alle kandidaten vertrekken eenmaal ze geselecteerd zijn. Bissers en IAJ-studenten hebben wel een veel kleinere kans. Elk jaar zijn er op de UA zo’n 250 uitgaande studenten. Voor 2002-2003 kunnen deze cijfers er wel anders uitzien. De drie instellingen hebben hun bestemmingen samengevoegd en opengesteld voor elkaars studenten. Voor sommige faculteiten betekent dit dat er veel meer plaatsen komen om uit te kiezen.

 

Je hebt in ieder geval nog alle tijd om er over na te denken. De aanvragen voor 2003-2004 moeten eind februari – begin maart binnen zijn.