Boerinnenbinnendoen met de Clement

Clement Peerens Explosition is back!
26/04/2011

De CPeX-aanhangers onder jullie hebben het vast en zeker al vernomen: Clement Peerens, Sylvain Aertbeliën en Dave de Peuter van de Clement Peerens Explosition hebben met ‘Olraait!’ weer een plaat uit hun mouw geschud. De afgelopen weken konden we al genieten van de educatieve single ‘Boerinnenbinnendoen’ en de komende maanden touren de riffmeisters van CPeX door het Vlaamse land. dwars trok een jeansvest aan, sloeg enkele Cara Pilsjes achterover en belde downtown Antwerpen aan ten huize Peerens.

Dag Clement! Jullie nieuwe single ‘Boerinnenbinnendoen’ is een funknummer. Op een foto op jullie site poseert Sylvain met een gitaar die erg lijkt op die van Bootsy Collins. Heeft funk toch een plaatsje kunnen veroveren in jullie hart, of enkel bij Sylvain?

De Clement Peerens Als het erom gaat een belangrijke boodschap te verkondigen, dan moet een mens soms een innerlijke afkeer kunnen overwinnen. Fundamenteel blijft funk verwerpelijke muziek, maar volgens vooraanstaande musicologen is CPeX er wel in geslaagd het genre op een hoger niveau te tillen.

 

Hebt u die gitaar in kwestie ook ‘gekocht’ in Genk?

De Clement Hoe wij aan onze gitaren komen is een goedbewaard geheim. Als ik een tip van de sluier mag oplichten: van ‘kopen’ is er zelden sprake. En het woord ‘oplichten’ is niet toevallig gekozen.

 

Boerinnen zijn vrouwen die niet van ’t Stad afkomstig zijn. Heel wat van de Antwerpse universiteitsstudenten kunnen onder deze noemer geplaatst worden. Heeft u enkele tips voor de Antwerpse studenten die ook wel eens een boerin zouden willen binnendoen of – stel je voor – er graag een relatie mee willen beginnen?

De Clement Er zijn zeer veel voordelen aan relaties met boerinnen. Ze zijn lief, aanhankelijk en ze kunnen goed met kinderen en schoonfamilie overweg. Er zijn echter ook grote nadelen, zoals een zekere emotionele kinderlijkheid (wat hen tot fans van Gabriel Rios etc. maakt), een hang naar het platteland (als ge niet moet verhuizen, zult ge er toch minstens elke zondag moeten gaan wandelen), en ze weten zich niet te kleden. Maar wat dat laatste betreft: of uw partner in een mooie Dries Van Noten of in een slonzenuniform de was in de droger stopt, dat maakt au fond niet veel uit.

 

Clement, wat zou u zeggen als u een vrouw van buiten ’t Stad tegenkomt die u wil binnendoen?

De Clement Dan zou ik zeggen: “Hallo baby, ik ben Clement Peerens.” Dat moet volstaan.

 

In een interview verklapte u al over de nieuwe plaat dat de meeste nummers langer zijn dan de oudere. Kan u daar iets meer over vertellen?

De Clement Heel wat nummers bestaan uit verschillende muzikale motieven, er worden verhaaltechnische wendingen genomen waar een mens van begint te duizelen, het is kortom een festijn voor iedereen die echt verstand heeft van muziek.

 

Fundamenteel blijft funk verwerpelijke muziek, maar volgens vooraanstaande musicologen is CPeX er wel in geslaagd het genre op een hoger niveau te tillen.

 

In een van de nummers op de nieuwe cd vertelt u over uw ontmoeting met Satan. Hoe was dit? Wat moeten we zeker wel/niet doen wanneer we geconfronteerd worden met de duivel?

De Clement Wat ge wel moet doen: beleefd blijven, geen kruistekens slaan en zo, want dat maakt geen enkele indruk. Wat ge niét moogt doen is roepen: “Ha, ik wist niet dat het karnaval was!” Ook niet beginnen zeuren over een ladyshave, waxen, of andere manieren waarmee hij zijn lichaamsbeharing te lijf zou kunnen gaan.

 

Een ander nummer op de nieuwe plaat is een protestsong tegen vrouwen die de koppeling van hun auto verkeerd gebruiken. Kent u ook vrouwen die de koppeling wél op de juiste manier gebruiken? Of vindt u dat alle vrouwen niet goed kunnen rijden? En wat kan hier aan gedaan worden?

De Clement Nee. Ja. Niets!

 

Een tweetal jaren geleden was ik, een boerin uit Beveren, op jullie optreden op de Beverse feesten. Toen stelde u voor om een petitie te beginnen om Beveren aan de juiste kant van het water te leggen. Heeft u sindsdien nog stappen in die richting ondernomen?

De Clement Er zijn technische problemen. Het is mogelijk om de Schelde een bocht te laten nemen rond Beveren, maar dan ligt de gemeente Zwijndrecht ineens ook aan de goeie kant. Ik weet niet of u mensen uit Zwijndrecht kent, maar het is toch altijd beter dat er zich een rivier tussen u en dat uitschot bevindt.

 

De anekdote met Lady Linn zou ik afraden, misschien is die wat te heftig voor sommige van uw lezers.

 

U opperde ooit dat ´Nen onnozelaar komt nooit alleen´ origineel geschreven was voor Bart De Wever en Siegfried Bracke. Zijn er nog politici waar u nummers over heeft of wilt maken?

De Clement Ja. De titel heb ik al: ‘Uwe Vélo Heeft Meer Sex Appeal Dan Gij!’ Maar ik ga nog niet vertellen over welke vrouwelijke politica het gaat.

 

CPeX bestaat al meer dan twintig jaar, bent u van plan om Rolling Stones-gewijs te blijven toeren tot je erbij neervalt?

De Clement Meer nog: ik heb mij voorgenomen om later als ghost eens een gitaarsolo te spelen op verlaten kerkhoven.

 

Kan u ons een blik backstage gunnen en een sex, drugs & rock'n'roll-anekdote vertellen?

De Clement Als u een recente anekdote wil, is er bijvoorbeeld die met An Lemmens, of die met Natalia en Anastacia. De anekdote met Lady Linn zou ik afraden, misschien is die wat te heftig voor sommige van uw lezers.

 

Kan u anders tot slot de Antwerpse studenten nog wat wijze raad geven voor hun studentenjaren? Wat kan u hen aanraden dat ze zeker moeten doen/beleven in hun studententijd?

De Clement Antwerps leren kan geen kwaad. Iemand die moet blokken om door de examens te geraken moet zich afvragen of hij wel de intellectuele capaciteiten bezit voor zijn studies, en tenslotte: leer eens inzien dat een diploma eigenlijk niks betekent!

 

Merci, Clement!