Beste rector (II)

editoriaal
27/04/2009

Laat ons één ding duidelijk stellen: wij vinden het goed dat er eindelijk actie komt. In dwars 52 betwijfelden we het engagement van onze universiteit voor mensen zonder papieren. Terwijl de andere Vlaamse universiteiten al geruime tijd actieve steun verlenen en de problematiek binnen en buiten hun campussen in de schijnwerpers plaatsen, bleef het hier stil. Nu mogen we Antwerps lawaai verwachten.

U noemt het uw persoonlijk project: tussen 27 en 30 april plant u een speech, een debat, een speed-date met asielzoekers, allemaal omkaderd met muziek. Daarnaast wil u professoren aanmoedigen om hun lessen in te leiden met het thema. En gedurende die drie dagen voorziet de UA ook slaapplaatsen voor mensen zonder papieren.

 

Enkele vraagtekens bij de aard van de acties. Die lijken binnen de muren te blijven, maar binnen die muren is er geen interesse aangekweekt. Speed-daten ligt lekker in de mond, en tien minuten minder leerstof klinkt goed. Is dit echter geen al te ludiek afkooksel van de concrete steun die de VUB en de K.U.Leuven verlenen? Is er geen plaats om mensen zonder papieren te huisvesten aan de UA gedurende een langere periode dan drie dagen? Kan de UA geen sprekers warm maken voor een debatcyclus? Waarom heeft u studenten niet aangemoedigd om zélf iets op poten te zetten? Dan zou het niet alleen uw project zijn, maar ook ons project.

 

Bij het ter perse gaan van deze dwars rest er nog één week voor uw actie van start gaat. Nog steeds hebben wij, studenten, geen blackboardbericht, e-mail of affiche gezien die een draagvlak kan creëren. En toch verwacht u dat wij in dialoog gaan met de asielzoekers en aandachtig luisteren naar die eerste tien minuten les. 't Is te zeggen: “wij”, dat zijn dan vooral humane wetenschappers van de Stadscampus. De buitencampussen worden nauwelijks betrokken, “te weinig interesse” – veronderstelt men.

 

Eens de muzikale afsluiting verstomt, wordt het weer stil op onze universiteit. De asielzoekers trekken dan naar Antwerpse hogescholen. In de hoop dat de druk op de politici aanblijft tot na de verkiezingen.

 

Actieve steun siert onze universiteit. Zeker als die langer dan drie dagen zou duren.