Berichten uit het land van La Grande Belezza

dwarsredacteur verzorgt journalistiek voor Internationaal Filmfestival Rome
18/07/2014
🖋: 

Wie?

Redacteur Maurits Chabot zit momenteel in Rome om de journalistiek rond het Capalbio Cinema International Short Film Festival (ISFF) te verzorgen.

 

Wat?

Het Capalbio ISFF is een vierdaags Italiaans kortfilmfestival. De dagen zijn van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht gevuld tientallen filmvertoningen in verschillende competities. Het festival beperkt zich echter niet tot deze filmscreenings. Er zijn ook activiteiten voor jongeren, er worden masterclasses verzorgd, er zijn muziekoptredens, interviews met internationaal gerenommeerde gasten uit de filmwereld en sfeervolle diners en cocktailfeesten geven de nachten glans.

Dit jaar beleeft Capalbio Cinema ISFF haar 21ste editie, een editie die in het teken staat van RI/GENERAZIONE, regeneratie. Het uitgangspunt is dat erkende regisseurs, acteurs en editors op grote schaal de conversatie aangaan met de jonge generatie. Er wordt – ongetwijfeld met een aangename portie Italiaans temperament – gedebatteerd over de vraag hoe de toekomst van cinematografie eruit ziet en welke (technische) ontwikkelingen de cinematografie de komende 21 jaar zullen beïnvloeden. “In three years Capalbio can become the place where the great cinema can reinvent itself and where young talents can cooperate among them, meet their professional future and establish themselves in the world”, verklaart organisator Tommaso Mottola. “For the first time 21 directors from 21 different countries will attend the Festival together with young graduates from the Experimental Cinematography Centre for a shared festival, a 4 day-long branstorming in which we can generate the creative energy that we are looking for to renovate ourselves,” aldus Mottola.

 

En verder? Het festival heeft meerdere competities, waaronder een International Contest. Hierin kruisen regisseurs afkomstig van alle uithoeken van de wereld de degens met elkaar: regisseurs van Nieuw- Zeeland tot Noorwegen en van Engeland tot Turkije dingen naar de Capalbio Awards die door de vakjury worden uitgereikt. In die jury zetelen onder andere politicus, schrijver, regisseur en voormalig burgemeester van Rome Walter Veltroni en editor Pietro Scalia. Laatstgenoemde verzorgde de editing voor films als Good Will Hunting, Gladiator, Body of Lies, JFK, Black Hawk Down, American Gangster en de Spiderman en Hannibal-reeks.

 

Waar?

Het Capalbio Cinema ISFF is een wijdverspreid festival waarvan de tientallen vertoningen en activiteiten zich uitstrekken over plaatsen even ten noorden van Rome. Capalbio zelf is het hoofdtoneel en dit pittoreske dorp ligt circa 130 kilometer ten noorden van Rome aan de Italiaanse kust. De vertoningen hebben ook plaats op locaties in de nabijgelegen dorpen Manciano en Orbetello. De films worden op grote schermen vertoond op stranden, pleinen, kastelen en klassieke (amfi)theaters en bioscopen.

 

Wanneer?

Het festival duurt vier dagen, van donderdag 24 juli tot en met zondag 27 juli. Alle activiteiten van het festival zijn gratis toegankelijk: "Culture has to be immediately accessible to everyone, especially in moments like these", meent Mottola. "With this perspective, this year Capalbio Cinema has decided to eliminate the accreditments and the tickets for the shows, thus becoming completely free." Voor iedereen. Voor alle studenten. Voor elke Antwerpse toerist.

 

Maurits houdt ons vanuit Rome en Capalbio op de hoogte van de organisatie, de vorderingen van het festival en zijn ervaringen met het Italiaanse leven.