bekommertijd

editoriaal
28/09/2014
🖋: 

Wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus verdragen. Of: wie goed onderwijs wil, zal de kosten moeten dragen. De vraag is: wie draait op voor die kosten? Volgens Rector Alain Verschoren moet dit zeker niet op de student verhaald worden. Universiteiten zelf kunnen ook niet besparen op professoren en ander personeel. Geef universiteiten en hun docenten meer vrijheid om hun tijd efficiënter te benutten, belast ze minder met bureaucratische nonsens en er kan al veel bespaard worden.*

Zoals het op wereldniveau de afgelopen maanden niet bepaald komkommertijd geweest is, zo is in het zomerverlof ook veel gebeurd op politiek vlak in eigen land. Dat hebben we blijkbaar niet gevolgd vanuit eigen stad. Jazzcafé De Muze had in de zomermaanden te weinig klanten. Te hoge kosten waren dan ook voor De Muze een probleem en eigenaar Jan Van Den Braak heeft afgelopen zondag de deur moeten sluiten. Van Den Braak die als Nederlandse student in Antwerpen bleef hangen nam 47 jaar geleden het café over. Met de sluiting van het café dat niet alleen in Antwerpen, maar in heel België veel bekendheid geniet komt er een einde aan een jazzy tijdperk. Deze maand viert ze bovendien haar vijftigste verjaardag. De overgang is niet plezierig.

 

Dat nu overal protestcomités ontstaan en studenten weer ouderwets de straat op gaan zal Bart De Wever goed doen. Vorig jaar vertelde hij op de academische opening nog dat hij te weinig van ons hoorde, dat we te weinig actief werk maakten van onze idealen. Men had er blijkbaar veel voor over om ons de straat op te krijgen. Beste Bart, daar zijn we dan. Wel enkel voor onze eigen centen, uiteraard.

 

Met het uitblazen van de kaarsen wordt er nog een groot feest gegeven om het legendarische verleden te vieren. Misschien kan eigenaar Van Den Braak ook de regering Bourgeois eens uitnodigen om terug te blikken op democratischere tijden. Het café zal wel blijven bestaan, wie het overneemt is vooralsnog onduidelijk. Voorlopig dus lege banken op de Melkmarkt. Wie weet binnenkort ook meer lege schoolbanken aan onze universiteit. Al met al komt dat voor de huidige studenten van Universiteit Antwerpen misschien nog niet eens zo slecht uit.

 

* Meer over de bezuinigingsmaatregelen in het hoger onderwijs lees je in verandering, verbetering? (dwars 89)