Begin al maar te bloeden

Donoren gezocht, ook op de Stadscampus
23/11/2008

Het ging er bloederig aan toe in ’t Kaf op 13 november. Geen ‘Texas Chain Saw Massacre’-achtige taferelen, wel Bloedserieus, dat met arts en naald naar Campus Drie Eiken afzakte en 't Kaf voor de gelegenheid omtoverde tot een heus bloedtransfusiecentrum.

Elk jaar in november organiseert de studentenclub Aesculapia in samenwerking met het Rode Kruis Bloedserieus. Ate Altenbrug en Sofie van Ackerbroeck, pr- verantwoordelijken van Aesculapia, verduidelijken: “Met deze actie willen we zo veel mogelijk bloed inzamelen om de slinkende bloedvoorraad op te krikken. Ook hopen we de studenten aan te moedigen regelmatig bloed te geven en zo de groep trouwe donoren uit te breiden.” Maar dit alles weet u natuurlijk allemaal al, trouwe donor.

 

Bloednodig

Komt u compleet uit de lucht gevallen? Ga dan zeker naar de volgende editie van Bloedserieus. Waarom u daar laten aftappen? Wel, bloed geven redt levens. Elke dag is er wel iemand die jouw bloed nodig heeft: bij een ongeval, een operatie, een chemokuur... Eén zakje bloed redt vijf (!) mensenlevens. Bovendien worden er antistoffen uit het plasma gefilterd waarmee men dan medicijnen maakt. Door de controle van het gedoneerde bloed wordt ook de donor zelf medisch opgevolgd. “We kijken de bloedgroep, het ijzergehalte en de hoeveelheid witte en rode bloedcellen na en testen op de aanwezigheid van virussen zoals HIV en syfilis. Als we merken dat er iets mis is, wordt de donor meteen op de hoogte gebracht”, zegt Leen Smets van het Rode Kruis. Nog een reden voor de minder altruïstische student om toch te komen opdagen: iedere donor krijgt een zakje vol lekkers.

 

En de Stadscampus?

Niet alleen de Antwerpse student toont zich van zijn gulle kant. Ook in Leuven en Gent wordt al bijna 20 jaar bloed ingezameld onder de studenten. Meer nog, daar duurt de aftap zelfs een hele week. Zo willen de studentenverenigingen nog meer jonge donoren bereiken en wordt het “geen tijd”-excuus naar de prullenbak verwezen. Leen Smets ziet dit ook voor Antwerpen lukken : “Leuven Bloedserieus kan over de vijf dagen heen rekenen op bijna 3000 goedhartige studenten. Antwerpen haalt op zijn inzameldag bijna 200 donaties. Dit cijfer kan nog wel omhoog. Er zijn al plannen om zo'n meerdaagse actie ook in Antwerpen te realiseren.” Ook Ate en Sofie pleiten voor een schaalvergroting. “Nu wordt Bloedserieus enkel georganiseerd op Campus Drie Eiken. Door ook de Stadscampus erbij te betrekken zou je veel meer mensen kunnen bereiken, en dus veel meer donoren aantrekken.” De strikte scheiding tussen de campussen maakt het werven en promotie voeren voor Aesculapia niet eenvoudig. “Met een helpende hand van de stadsclubs zouden we dit evenement ook bekend kunnen maken op de Stadscampus. Daar moet dringend werk van gemaakt worden.”