Bart De Wever

De Snor van de Maand
22/09/2007
🖋: 

Elke maand deelt dwars een snor uit. Omdat sommige mensen al te weinig in de bloemetjes worden gezet, en omdat de snor dik in orde is. Vergeet uw rughaar, uw huigbaard en uw monobrow en ga voor de enige beharing waar u geen spijt van krijgt: de Schnurrbart! U verkeert meteen in goed gezelschap, quod erit demonstrandum:

Na een allesbehalve woelige vakantie in regeerland vond auteur dezes zich belast door een luxueuze keuzemogelijkheid. Er lag zoveel moois voor het rapen! Zoveel mensen die zich simpelweg uit de naad hadden gewerkt om een snor te pakken te krijgen. Zo is er die aardige boerenknul van een Yves Leterme, die zich ontpopte tot charismatisch leidersfiguur. Tegelijkertijd is er Madeleine McCann, een kind dat zich ongetwijfeld liet ontvoeren om een schoon zakcentje bij te verdienen. Of de verzamelde pers, die Madeleine steeds weer de kans gaf om de eerste vijf pagina’s van elke krant (tu quoque, de Morgen) te vullen. En wat te denken van de Noordpool, die het record van Snelst Smeltende Pool brak en daardoor leuke binnenwegen, voedzame oliebronnen en prachtig koloniseerbare zeebodems binnen handbereik bracht?

 

Ach, allemaal werden ze overschaduwd door één man. Met net vijf procent van uw stemmen, lieve lezertjes, verkreeg Bart De Wever waar hij al zolang naar uitkeek: heel de wereld vermoedt dat België behoorlijk aan diggelen ligt. Terecht wordt hij daarvoor in zowat elk medium met de regelmaat van de klok opgevoerd – waarbij steeds vermeld wordt dat de man superintelligent is. Bart heeft lang op erkenning gewacht, maar het moet gezegd: deze slimmerd verdient eindelijk de snor.

 

Niet alleen zorgde Bart er voor dat uw hersenen de vakantierust kregen die ze verdienden (er gebeurde eens echt niets), hij bracht tegelijkertijd een leuke vakantietip aan: verkleed uzelve als Heidi en ga rondhuppelen in Tirol, meteen de ideale manier om aan te tonen dat je verder dan de IJzertoren kijkt. Die indruk kan je nog versterken door te pas en te onpas rond te strooien met citaten van bekende Romeinen. Dat staat altijd goed. En slim!

 

Bart De Wever weet waar hij voor gaat: hij zal niet ophouden voor we allemaal een identiteit hebben. Dat is al sterk, maar het wordt nog mooier, we krijgen het nec plus ultra van de identiteit: de collectieve identiteit. Minima non curat praetor lijkt mij wel het minste om over dit grootse project te zeggen. Bart maakt een identiteit om eendracht te brengen bij ons, zes miljoen bastaarden van Kelten, Romeinen, Spanjaarden, Fransozen, Nederlanders, Duitsers, Oostenrijkers, Germanen en hier en daar een Hun.

 

Bart De Wever krijgt van dwars een snor omdat hij goed op weg is. Omdat hij een plan heeft en ervoor kan zorgen dat een hele formatie alleen maar over dat plan gaat. Dat geeft die negers in Darfoer weer wat tijd om dood te vallen voor wij onze boterhammen naar daar moeten opsturen. De stap van de snor naar de Wetstraat 16 is nog maar klein, en omdat Bart zoveel tips gaf, krijgt hij er ook een van dwars: beste Bart De Wever, ad captandum vulgus, vindt Madeleine McCann! En als het even kan op de Noordpool.