Als met Kerstmis de muggen zwermen, moet ge met Pasen uw gat wermen.

23/11/2006
🖋: 

Wintermaanden zitten vol fijne dingen: sjaals, peis en vree waar men maar kijken kan en sloten glühwein. De stenen vriezen uit de grond, maar op die mooie koude dagen is het puur genieten. Een mens zou deze maand haast in een intelligent design gaan geloven. U kan echter beter uw tijd steken in de talrijke artistieke uitspattingen van uw medemens. Toon uw hart, omdat ook schouwburgen de rekening van hun verwarming moeten betalen. dwars maakt de keuze alvast voor u.

***Goed nieuws voor onze metaalvrienden: op zaterdag 16 december organiseert Hof Ter Lo het XMassFest 2006, waarop onder andere Cradle of Filth ten dans speelt. ***Datzelfde Hof Ter Lo organiseert in datzelfde december ook nog het Belgian Independent Music Festival, dat op de 23ste electro in de schijnwerpers zet. Voormalig Kraftwerker Karl Bartos komt er zijn solowerk voorstellen, maar ook RevCo Sound-System en Sheep on Drugs prijken op de affiche. ***In TRIX is het wat rustiger deze maand, maar je kunt op 20 december wel gratis naar een rockumentary over de techno-scene in Detroit. ***Over techno en electro gesproken: Petrol wordt op vrijdag 29 december bedolven onder de zwoele beats van de Berlijnse Ellen Allien en collega Paul Kalkbrenner. ***De Roma pakt dan weer uit met een van de laatste concerten van Daans Victory-tour.

 

***Voor wie het liever wat rustiger aan doet, speelt jazzpianist Uri Caine op 10 januari de Diabelli-variaties van Beethoven in deSingel. ***De voormalige kapel van het Elzenveld is tegenwoordig trouwens een heuse concertzaal, waar de komende maanden elke week wel een klassiek avond- of middagconcert plaatsvindt. ***Het Zuiderpershuis organiseert op 14 december een fado-avond met de Portugese Ana Moura ***en in het jarige Rataplan mag Esmé Bos van 11 tot 13 januari haar ding doen.

 

***In december en januari is een mens al eens geneigd om een filmpje te kijken en waarom zou hij dat niet doen in het CCBe waar op 9 december de Berchemse Buurtfilm Oeist? feestelijk in première gaat? ***In Monty kan je op 12 januari naar de uitstekende film Maybe Sweden? van theatercollectief Wunderbaum gaan kijken. ***Voor de Wilrijkenaars heeft CC De Kern onder andere 13 Tzameti in huis gehaald, een bekroonde zwart-witfilm uit 2006. ***Rataplan draait dan weer The Bow van (hallelujah!) Kim Ki-Duk, Marock van Laïla Marrakchi en de Belgische prent Au-delà de Gibraltar (die twee laatste voorstellingen worden georganiseerd door Moussem, dat ook enkele muzikanten naar de Roma brengt). ***Op 21 december kan je gratis naar Eat Drink Man Woman in het vroegere Damstation.

 

***Dansliefhebbers komen aan hun trekken in Monty, dat op 15 en 16 december een double bill met Arco Renz en Maria Stamenkovic organiseert.

 

***Theater is er deze maanden dan weer vooral in het Toneelhuis: op 5, 12 en 19 januari speelt Arkiologi van Wayn Traub en van 1 tot 9 december stelt Olympique Dramatique het nieuwe The Lieutenant of Inishmore voor. ***deSingel nodigt Needcompany uit, dat van 11 tot 13 januari De Lobstershop op de bühne brengt.

 

***Natuurlijk kan je ook al eens een tentoonstelling bezoeken, bijvoorbeeld in de galerij van Tim Van Laere die het ontnuchterende werk van skater Ed Templeton tentoonstelt. ***Het Vleeshuis heeft ondertussen ook een mutatie ondergaan, en is nu een interactief museum voor oude muziek. ***Wie graag eens in de stadsarchieven wil rondsnuffelen, is ten slotte welkom in de pas geopende leeszaal van het imposante Felixarchief.