Huismus? Of liever Erasmus

Erasmus binnen de BaMa-structuur
26/11/2005

Met bier en dwars op café waan je je misschien even in hogere sferen. Maar ook ander studentikoos vertier staat te popelen om je hemels ver te brengen; naar oorden waar studeren gepaard gaat met exotisch geurende cursusbladen, bruingebakken Jean Pierres en vreemde klanken. Erasmus: een begrip dat naast fantasieën helaas ook bergen vragen doet rijzen. Kan het uitwisselingsprogramma een plekje veroveren binnen de kersverse BaMa-structuur? En zo ja; waar, wanneer en hoe? We vroegen het aan Patricia De Clopper van de dienst Internationale Samenwerking.

Diepe zuchten zullen door de aula’s van 2e Bachelors waaien want ook zij mogen hunkeren naar een veelbelovend Erasmusavontuur. Tijd om dromerig te lanterfanten heb je echter niet, wil je volgend jaar in het tweede semester je koffers pakken. Deze periode is ideaal omdat er dan minder lessen geprogrammeerd zijn om tijd in te ruimen voor je scriptie. Naast het uitzweten van examenstress op de skilatten, beslis je begin februari best even in welke drie universiteitssteden je bij voorkeur wil neerstrijken, want de eerste week van het tweede semester vinden er infosessies plaats. Daarna heb je amper zes weken om een gepast studiepakket samen te stellen, het spaarboekje van je ouders aan te snijden en je lief te voorzien van menig bolletjeszakdoek. Voor bestemmingen binnen Europa moet je je aanvraag vóór 17 maart indienen. Zij die het sprankelende oceaanwater eens van de andere kant willen zien, hebben nog minder tijd. Eind februari wordt van hen een lijvig dossier verwacht, anders vallen hun grenzeloze plannen in desbetreffend water.

 

Voor puzzelliefhebbers houdt Erasmus het heerlijk botvieren van hun passie in, want vaak is het een hele klus om uit te pluizen naar welke universiteit je precies kan. Bij nader onderzoek stoot ons kritisch oog op een enorm verschil in de waaier van aanbiedingen per faculteit. TEW’ers en juristen in spe krijgen de meest zinnenprikkelende plekken voorgeschoteld. Doen bestemmingen als Mexico, Zuid-Afrika, Thailand en Uruguay je ook zo reikhalzen? Op jaloerse thuisblijvers kunnen studenten Biomedische Wetenschappen níet rekenen: het aanbod blijft beperkt tot Zwitserland en Nederland. Verleidelijk, toch?

 

Maar niet getreurd. Het Utrecht Netwerk bijvoorbeeld, waarvan de UA een stichtend lid is, biedt jaarlijks duizend studenten bestemmingen aan die de eigen faculteit niet voorstelt. Je zal wel een felle strijd moeten voeren met je Europese collega’s/concurrenten om je favoriete stekje te bemachtigen. Wie surfers Down Under wil bewonderen of imiteren komt via deze samenwerking zeker aan zijn of haar trekken. Als enige voorziet dit samenwerkingsverband immers tripjes naar Australië. Aantrekkelijk is ook de bilaterale samenwerking met universiteiten uit Québec: dankzij dit project kan je je onderdompelen in een Frans en Engels talenbad.

 

Doen bestemmingen als Mexico, Zuid-Afrika, Thailand en Uruguay jou ook zo reikhalzen?

 

Bang dat ontbrekende onderscheidingen of magere financiën deze droom aan flarden scheuren? Geen paniek. Ook geïndividualiseerde trajectgangers krijgen de kans om onze geliefde stad even vaarwel te zeggen, al zal het samenstellen van hun vakkenpakket een ietsiepietsie meer inspanningen vergen. Het antwoord op de hamvraag – wat zal dit me kosten – blijkt wel wat rooskleuriger dan verwacht. Concrete bedragen? Er zijn verschillende maandbedragen. Alle Erasmusstudenten krijgen een forfaitaire installatievergoeding. Beursstudenten kunnen maandelijks nog eens rekenen op 200 euro. Of je op kot zit aan de Ossemarkt of in hartje Salamanca, je ouders’ portefeuille zal er niets van merken.

 

Het Erasmusproject, dat bijna twintig jaar bestaat, vierde vorig jaar zijn één miljoenste deelnemer. Tegen 2015 wil men de kaap van drie miljoen uitwisselingsstudenten halen. De BaMa-structuur staat tenslotte voor harmonisering van het hoger onderwijs in Europa en daarbuiten, internationalisering speelt daarin een vitale rol. Erasmus past dus perfect in dit plaatje.

 

Nog vragen of toch niet helemaal overtuigd? In jouw faculteit kan je folders van de dienst Internationale Samenwerking raadplegen tijdens je speurtocht naar meer info. Elke faculteit heeft bovendien minstens één internationaliseringsdeskundige die je wegwijs kan maken en ESN (Erasmus-studentnetwork) is hét forum om uit eerste mond buitenlandse ervaringen te horen. Houd vanaf december zeker ook de valven in het oog.

 

www.ua.ac.be/international