Kijk jij uit naar een reisje naar London? Of, net zoals ik, naar een zomercursus in Oxford? Bereid je alvast voor op een hoop frustratie en papierwerk bij de aanvraag van de nieuwe Electronic Travel Authorisation (ETA), die sinds april 2025 verplicht is voor alle EU-burgers die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen.
Na de Brexit moesten we al afscheid nemen van spontane citytrips naar Engeland, want sinds 2020 is een internationaal paspoort verplicht in het VK. Sinds april dit jaar moet je daarbovenop nog een ETA aanvragen. Die reistoestemming geldt voor korte verblijven tot zes maanden en is twee jaar geldig, of tot je paspoort vervalt. Het aanvragen kan op twee manieren: via de officiële ETA-app of via de website van de Britse overheid.
De ETA-app, hoewel op papier handig, blijkt in de praktijk een digitale hindernissenloop. Bij mij liep het mis tijdens het scannen van de chip in mijn paspoort, een eerste en zeer cruciale stap. Ondanks meerdere pogingen met verschillende lichtinvallen, toestellen en posities kreeg ik telkens dezelfde foutmelding. Op online fora (Reddit, UKtravel, global-law.co.uk) melden tientallen mensen vergelijkbare problemen: de app herkent de chip niet, crasht tijdens het uploaden van een pasfoto of sluit abrupt af bij het maken van een foto van het paspoort. Bij sommigen lukte de aanvraag uiteindelijk, maar kregen ze twee weken later nog steeds geen nieuws over de goedkeuring. Ook meldingen over een volledig vastgelopen scherm zijn geen uitzondering, waarna herstarten de enige optie is. The cherry on top? Je mag de aanvraag maar een beperkt aantal keren opnieuw proberen, waarna je tijdelijk geblokkeerd wordt door het systeem. En alsof dat nog niet volstaat: de aanvraag via de app kostte in de eerste dagen slechts £10, maar werd al snel verhoogd naar £16.
Wie het scannen wil omzeilen, kan via de alternatieve, maar minder toegankelijke website van de Britse overheid de aanvraag indienen. Die optie is vaak gekoppeld aan extra kosten via externe visabureaus, die makkelijk oplopen tot 100 euro. En zelfs als de aanvraag lijkt te lukken, blijft het spannend: je aanvraag kan dagenlang op “in behandeling” blijven staan, zonder statusupdate of contactmogelijkheid.
Voor studenten zoals ik die een korte studieperiode in het VK plannen, betekent dit vooral stress. Wat ooit een spontane uitwisseling kon zijn, vereist nu technische vaardigheden, geduld en geld. Na wat een hopeloze namiddag leek, ben ik uiteindelijk met mijn paspoort naar het gemeentehuis gegaan om hem daar te laten uitlezen en de aanvraag te kunnen verderzetten. Hopelijk neemt het VK de feedback ter harte en wordt de procedure gebruiksvriendelijker. Tot dan: begin op tijd, test meerdere toestellen en bereid je voor op frustratie.
- Login om te reageren