Klimaatverandering is een urgent probleem dat ons allemaal raakt en als onderwijs- en onderzoeksinstelling speelt UAntwerpen een cruciale rol in het bevorderen van duurzame oplossingen. Recent werd het nieuwe klimaatactieplan van de universiteit gepresenteerd, waarin het Climate Team van UAntwerpen vertelt over haar plannen voor een groenere toekomst. dwars heeft dit plan bekeken naar aanleiding van haar gesprek met GreenOffice.
De universiteit heeft ambitieuze doelstellingen gepresenteerd in haar klimaatactieplan. De belangrijkste? Tegen 2030 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat de universiteit haar netto-uitstoot van broeikasgassen op nul moet brengen. Dit kan worden bereikt door zowel de uitstoot drastisch te verminderen als door compensatiemaatregelen door te voeren, zoals bosaanplantingen of investeringen in hernieuwbare energie.
Het plan bevat ook een duidelijke ambitie om de CO2-uitstoot met minimaal 55% te verminderen ten opzichte van de situatie in 2018. Hoewel de universiteit nog niet helemaal op schema ligt, is er al vooruitgang geboekt: sinds 2018 is de uitstoot met zo’n 16% gedaald. Daarnaast heeft UAntwerpen zich voorgenomen om tegen 2050 volledig fossielvrij te zijn. Dit houdt in dat de universiteit haar onafhankelijkheid volledig wil afbouwen en wil overstappen op duurzame energiebronnen en alternatieve materialen.
Toch roept het actieplan ook kritische vragen op. Uit ons gesprek met GreenOffice kwamen enkele aandachtspunten naar voren. Zo is er de betrokkenheid van vermogensbeheerder Vanguard, die zich in het verleden niet sterk inzette voor duurzame investeringen en in 2022 zelfs uit een VN-klimaatinitiatief stapte. Dit initiatief was gericht op het beperken van de temperatuurstijging als gevolg van de uitstoot van koolstofdioxide. Mocht de universiteit zich hiervan bewust zijn, kan het geen kwaad om dit toch even te benoemen in het klimaatactieplan.
Een ander opvallend punt is het gebrek aan transparantie over fossiele bedrijven die universitaire onderzoeksprojecten sponsoren. Een voorbeeld is energiebedrijf TotalEnergies. Het is vreemd om samen te werken met een fossiele brandstofproducent wanneer je zelf probeert van de fossiele brandstoffen af te geraken.
Het klimaatactieplan is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst, maar het is belangrijk dat de universiteit haar acties en keuzes blijft evalueren. Ze moet kritisch blijven kijken naar haar investeringen en samenwerkingen om ervoor te zorgen dat haar klimaatdoelen daadwerkelijk worden behaald. Door een proactieve aanpak kan de universiteit een voorbeeld zijn en bijdragen aan een groenere toekomst.
- Login om te reageren