DE RODE LOPER

studentenleven

22/09/2024
De Rode Loper
📷
Bron/externe fotograaf

De Rode Loper

🖋: 

Droom je ervan iemand mat te zetten? Beland je elk vrij moment van je leven op een schaakwebsite? Of ben je gewoon geïnteresseerd in schaken? Universitaire schaakclub De Rode Loper biedt sinds haar oprichting in 2021 alles wat je op het gebied van schaken kan wensen. dwars sprak met voorzitter en schaker Vladomeare Obolonskyy. Hij is alvast duidelijk: “Elke donderdag is er een clubavond. Iedereen is welkom.”

Op de clubavonden wordt er vooral gezellig met elkaar geschaakt, maar ook als je niet wil schaken ben je welkom. “Schaken is geen must. Hoewel het natuurlijk ons hoofdthema is, is het geen probleem om andere gezelschapsspelletjes mee te nemen. Vier-op-een-rij is een spel dat ook weleens opduikt tijdens onze clubavonden”, vertelt Vladomeare. De club neemt op dit gebied ook zelf initiatief. “Ook dit jaar willen we weer een vier-op-een-rij-toernooi organiseren”, klinkt het. Vladomeare stelt wel grenzen bij gezelschapsspelletjes: “Je moet nooit voorstellen om te dammen in een schaakclub. Dat kunnen we als schakers niet aan.” Ook als je nog niet kan schaken, kan je bij hen terecht. “Schaken leer je echt heel snel. De basisregels zijn makkelijk aangeleerd. Goed schaken en de theorie erachter begrijpen is andere koek. Daar kan je meer dan 60 jaar mee bezig zijn en nog altijd niets van kennen.”

Tot vorig jaar richtte de schaakclub zich enkel op de Stadscampus. Dit jaar willen ze zich ook uitbreiden naar de buitencampussen. “De eerste twee maanden van het academiejaar testen we of er op de buitencampussen genoeg schaakfans zijn om daar elke dinsdag een clubavond te houden.”

Naast de gezellige clubavonden organiseert de De Rode Loper ook meer competitieve activiteiten. Al twee jaar op rij organiseert ze samen met studentenvereniging Mythica een schaaktoernooi. Bovendien kregen De Rode Loper-leden afgelopen jaar de kans een van de beste schakers van België uit te dagen in een simultaan, waarbij een goede schaker het opneemt tegen meerdere spelers tegelijk. De Rode Loper neemt ook deel aan het PCU-toernooi, een jaarlijks studententoernooi in Antwerpen dat door AP Hogeschool georganiseerd wordt. Ook in de ASL-competitie (Antwerp Students League) wordt er fanatiek geschaakt.

In tegenstelling tot andere schaakclubs zijn bij De Rode Loper de schaakfans jong. “In veel schaakclubs zijn het allemaal bompa’s. Bij ons is dat niet het geval; het is een studentenclub. Er zijn enkel jonge mensen”, vertelt Vladomeare. Of je nu moeite hebt met de schaakpuzzels die ze dwars elke editie aanlevert of niet, De Rode Loper is de plek bij uitstek om jouw schaakkunsten te testen en te tonen. De club trapt het seizoen af op donderdag 26 september met een pizza-avond. Scan de QR-code en bekijk via Facebook de volledige planning.