ANTWERPSE STUDENTENHARMONIE

studentenleven

22/09/2024
Antwerpse Studentenharmonie
📷
Bron/externe fotograaf

ash

🖋: 

Speelde je altijd al in een orkest en wil je dat ook in je nieuwe studentenstad doen? Of heb je juist zin in een nieuwe muzikale ervaring? Goed nieuws: de Antwerpse Studentenharmonie (ASH) verwelkomt je met open armen. Voorzitter en saxofoonspeler Guillermo Ledesma, vertelt ons meer: “We zijn een groep van studenten en ex-studenten die samen instrumenten bespelen.” En instrumenten bespelen, dat doen ze. Elke maandagavond repeteert ASH van 19u30 tot 22u in Prinses16.

Guillermo vertelt erg enthousiast over spelen in het orkest. “Het is een leuke extra activiteit. Als je van muziek houdt, is het orkest de ideale manier om je gedachten te verzetten. Iedereen die een blaas- of slaginstrument bespeelt, is welkom. Als je geen muziek studeert, is spelen in de harmonie een mooie manier om toch met muziek bezig te blijven. Als je wel muziek studeert, is het een relaxte manier van muziek maken.”

Zelf kwam Guillermo via een vriend bij de studentenharmonie terecht. “Toen ik voor het eerst naar een repetitie ging, verwachtte ik een soort auditie. Dat was niet het geval. Iedereen is welkom”, vertelt hij. De harmonie hield lang jaarlijks twee open repetities. Dat is nu niet meer het geval: “Elke repetitie is een open repetitie. Als je graag muziek speelt en ons halverwege het jaar tegenkomt, ben je ook welkom.” Na de repetities gaat het orkest steevast op café: “We zijn een grote groep en er worden veel vriendschappen gevormd.”

“Momenteel hebben we ongeveer twintig muzikanten. Elk instrument dat binnen een harmonie past, is welkom. Bij een harmonie worden enkel blaasen slaginstrumenten gebruikt. In tegenstelling tot een symfonie waar ook snaarinstrumenten van de partij zijn.” Het repertoire van ASH varieert en is moeilijk te definiëren. Guillermo doet een poging: “We spelen muziek die je niet snel zou meezingen.” Wat ze dan wel spelen? Bekende en minder bekende orkestmuziek. “Vorig jaar speelden we in ons laatste concert bijvoorbeeld de soundtrack van de film How to Train Your Dragon.”

Speel je zelf geen instrument? Dan ben je welkom op hun concerten. De studentenharmonie, onder leiding van dirigent Remi De Ceuster, organiseert er twee per jaar. Daarnaast zijn ze ook te vinden op andere evenementen: “Vaak spelen we op de academische jaaropening. Vorig jaar speelden we op de Urban Trail, een loopwedstrijd door gebouwen. Wij speelden toen op campus Sint Lucas Antwerpen van Karel de Grote Hogeschool.”

Ben je enthousiast geworden? Klaar om iedereen omver te blazen? De eerste repetitie is op maandag 30 september om 19u30 op de derde verdieping van Prinses16.