plantaardige chocoladecake

recept

19/05/2022
Plantaardige chocoladecake (© Alina Kholopova | dwars)
Bron/externe fotograaf

Alina Kholopova

🖋: 

Series bingen, je hele kot uitkuisen, oeverloze chatgesprekken voeren; het is weer tijd om te blokken en dus bij uitstek tijd om de laatste weken voor je examen zo nutteloos mogelijk te besteden. Doe anders eens iets productiefs met je uitstelgedrag en maak deze zoetigheden! Zo kan je genieten van wat comfortfood en heb je gelijk je blokcalorieën binnen. Deze examenperiode zijn je peren niet het enige wat gebakken is. 

Dessertrecepten zijn exactere wetenschap dan de gemiddelde opleiding op de Stadscampus, let dus op de verhoudingen van de ingrediënten. Indien je andere vormen gebruikt dan aangegeven, pas dan zeker je hoeveelheden aan. 

Benodigdheden: 

  • Springvorm (ingevet of bekleed met bakpapier)  
  • Voorverwarmde oven (180°C) 
  • Grote mengkom 

 

Ingrediënten:

  • 250 mL havermelk  
  • 240 g zelfrijzende bloem  
  • 120 g cacao  
  • 300 g rietsuiker  
  • 500 g bakpoeder  
  • 250 mL koffie  
  • 180 mL olie  
  • 175 g pure chocolade  
  • 250 mL room  
  • 1 eetlepel vanillearoma  
  • 1 zakje vanillesuiker  

 

 

Werkwijze:

  • Meng,  terwijl  de  oven  voorverwarmt  op  180°C,  de  bloem, de cacao, de rietsuiker, een eetlepel vanillearoma en het bakpoeder door elkaar.  
  • Schenk de hete koffie, de olie en de melk bij het mengsel en roer het door elkaar tot een lopend egaal deeg.  
  • Giet het deeg in een springvorm en bak 20 minuten. Kijk na of je een vork in de cake kunt prikken en hij er droog uit komt. Laat de cake afkoelen.
  • Smelt  100  g  van  de  pure  chocolade.  Dat  kan  au  bain  marie  of  in  de  microgolfoven  als  je  hem  op  een  laag  wattage zet. Klop ondertussen 200 mL van de room op en meng er nadien de gesmolten chocolade onder, zorg dat de chocolade niet te heet is.
  • Snij de afgekoelde cake doormidden. Bedek het onderste deel van de cake met een dikke laag van het chocolade-mengsel  en  zet  de cake  in  de  koelkast.  Leg  het  tweede  stuk cake er pas op als het mengsel is opgesteven.
  • Maak  een  chocoladecrème  door  de  overige  room  en  chocolade  samen  te  gieten.  Dat  kan  bijvoorbeeld  ook  met witte chocolade voor een verrassend effect. Giet de crème over de cake.
  • Je kunt de taart verder versieren met fruit, slagroom, ge-hakte noten, chocoladeschaafsel of een ganache van ve-gan witte chocolade voor een extra feestelijke toets.