zou dat nog goed zijn?

wanneer je fruit en groenten toch maar beter weggooit

21/06/2017
🖋: 

Tijdens de examens is het heel belangrijk om voldoende groentjes en fruit te eten. Brainfood, je weet wel, het geeft je massa’s energie en concentratie, en laat dat nu net soms ontbreken tijdens die maand zweten en zwoegen. Wat we wél kunnen missen tijdens de examens, is een voedselvergiftiging. En die groentjes en dat fruit kunnen daar wel eens voor zorgen. Er zitten namelijk micro-organismen in onze geliefde gezonde vriendjes. Die zijn onzichtbaar en onschadelijk, tenzij ze zich te veel vermenigvuldigd hebben doordat jij je banaan/komkommer/tomaat te lang hebt laten liggen. Maar geen nood: na het lezen van dit artikel weet je perfect wat je nog kan opeten, of wat je beter weggooit!

Bananen kan je 3 tot 7 dagen bewaren, best op een droge, koele, donkere plek, dus niet in de koelkast. Als je banaan een beetje bruin is, kan je hem nog opeten, maar eet natuurlijk geen zwarte of beschimmelde banaan. Voor een heel aantal hallucinante weetjes over bananen, check ook ons wereldschokkende artikel Wat er allemaal schuilgaat achter de schil van een banaan.

 

 

 

Bosvruchten als aardbeien, frambozen en blauwe bessen kan je in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren, in een fruitschaal maar 1 dag. Slechte bosvruchten zijn slap of beschimmeld. Wist je trouwens dat bosvruchten enorm veel vitamine C bevatten? Aardbeien scoren hierin zelfs beter dan citrusvruchten, en vitamine C is erg goed voor het immuunsysteem. Als je graag ziek wilt worden tijdens de examens, eet dan zeker geen bosvruchten (of zeker wél beschimmelde bosvruchten).

 

 

 

Citrusvruchten als sinaasappelen, mandarijnen, citroenen enzovoort kan je vrij lang bewaren: ze blijven 1 tot 3 weken goed. Opnieuw niet in de koelkast bewaren, maar in een fruitschaal. Sappig citrusweetje: de citroen staat in Azië symbool voor valse vriendschap en zure liefde.

 

 

 

 

Appels kan je buiten de koelkast bewaren, maar in de koelkast blijven ze langer goed. Na een week eet je een appel die je buiten de koelkast hebt bewaard al beter niet meer op, terwijl hij wel tot 4 weken goed kan blijven, als je een appel in de koelkast bewaart! Let op: een geschilde appel kan je maar 2 dagen in de koelkast bewaren! En: “An apple a day keeps the doctor away!” Blijven appels gooien dus naar die snoodaards.

 

 

 

Kiwi’s zijn net als appels: je kan ze in de koelkast veel langer bewaren (wel tot 3 weken) dan in een fruitschaal (maximum een week). Je kan ook een lekkere smoothie maken met kiwi, als je nog een aantal fruitjes naar keuze samen met dit groentje in de blender gooit.

 

 

 

Druiven kan je 3 à 4 dagen bewaren in een fruitschaal, en 7 dagen in de koelkast. Bewaar druiven in een papieren zak, of leg ze op een bord om ze langer goed te houden! Stop je druiven maar beter niet in de microgolfoven, want dan durven die kleine donders wel eens ontploffen.

 

 

 

 

Of dit een groente of fruit is, laat ik in het midden. Wat wel zeker is, is dat je tomaten een week kan bewaren, best buiten de koelkast. In de koelkast verliezen ze aroma. Dat aroma werd wel pas ontdekt in 1750, want daarvoor dacht men dat tomaten giftig waren, en werden ze alleen gebruikt als sierplant.

 

 

 

 

Een nog onaangeroerde komkommer bewaar je best in zijn originele verpakking (krimpfolie) buiten de koelkast. Zo kan hij een week goed blijven. Een aangesneden komkommer moet je wel in de koelkast bewaren, maximum 2 dagen. Er bestaan trouwens ook zeekomkommers, maar daar heeft Bewaarwijzer geen info over.

 

 

 

 

Sla kan je 2 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Bewaar een krop sla langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek. Wist je trouwens dat er meer dan 10 soorten sla zijn? IJsbergsla, Romeinse sla, veldsla, salmonelsla, walhalsla, tequilsla ...

 

 

 

 

Nog zo'n fruit/groentedilemma. Een avocado kan je in ieder geval 1 tot 6 dagen bewaren buiten de koelkast, hoe lang hangt ervan af hoe rijp je hem kocht. Een aangesneden avocado bewaar je best in folie in de koelkast. Weetje: de naam ‘avocado’ komt van het Nahuatl woord ‘ahuacatl’, wat ‘teelbal’ betekent.

 

 

 

 

Paprika’s bewaar je best buiten de koelkast, dan blijven ze een week goed. Verpakte paprika’s blijven langer goed. Zoals bij veel groenten, moet je een aangesneden paprika wel in de koelkast bewaren. Paprika’s bevatten trouwens ook een zeldzame B-vitamine PQQ, die een belangrijke rol speelt bij de vruchtbaarheid. Voor studenten zonder kinderwens misschien toch niet zo handig dus.

 

 

 

Zo, nu weet je voor een paar basic groenten en fruit hoe en hoe lang je ze best bewaart. Houd je van iets meer exotische groentes of fruit? Of ben ik nog een heel voor de hand liggend product vergeten? Je kan altijd zelf eens gaan checken op de Bewaarwijzer van het Nederlandse Voedingscentrum!