wijze lessen van een Antwerpse comedian

in gesprek met Jasper Posson

26/03/2019
🖋: 

Op een blauwe maandag was hij praeses van PSW, studeerde hij Politieke Communicatie en was in vijf jaar tijd zelden in de aula aanwezig. Tegenwoordig heeft hij zijn job als ambtenaar opgezegd en stort hij zich op zijn passie: comedy. Jasper Posson won in 2017 de Lunatic Comedy Award, de prijs die Phillipe Geubels in 2006 won. dwars ging het gesprek met hem aan.

 

In zijn kleine vijf jaar als komiek heeft hij al verscheidene optredens gegeven. “In Nederland spelen is heel leuk, daar heb je gauw de sympathie”, steekt hij van wal. “Ze vinden je accent schattig: die zachte G, oh wat leuk!”, zet hij zijn beste Hollandse accent op. Toch is het niet alleen de G waarin we verschillen. “Belgen doen meer aan comedy, Nederlanders meer aan cabaret. Comedy gaat erom zo grappig mogelijk proberen te zijn, terwijl cabaret gaat over het vertellen van een treffend verhaal”, legt hij uit. Overigens verschillen de meningen daarover. 

Possons allereerste optreden was in Café The Joker. Het comedy-café dat zich aan de Kleine Markt bevindt, is een icoon voor Vlaamse komieken. “Je zult geen comedian in Vlaanderen vinden die daar niet heeft gespeeld, dat kán bijna niet”, benadrukt hij. “Iemand die zich zo noemt en niet in The Joker heeft gespeeld, zou ik heel raar vinden. Als comedian begin je met open mics en dan passeer je daar sowieso. Er zijn maar tien open mics in Vlaanderen.”

 

realiteit van een comedian

“Ik vraag me af of die bestaat”, antwoordt Posson als we vragen naar de Antwerpse comedy community. “Er is wel een scene, maar die bestaat gewoon uit Antwerpenaren die aan comedy doen, bekend en minder bekend. De bindende factor tussen comedians is het jaar waarin ze begonnen zijn, dan volgen ze hetzelfde traject; ze gaan naar dezelfde open mics en gaan na een paar jaar ook op dezelfde manier stappen zetten.”

Als we vragen wie hem inspireerde om te beginnen met comedy komt hij met een verrassend antwoord. “Mijn inspiratie ligt bij Amerikaanse stand-up comedians als Dave Chapelle, Louis C.K. en Chris Rock.” Hij bekeek hun shows op het wereldwijde web. “De Belgische scene kende ik eigenlijk helemaal niet voordat ik begon”, geeft hij toe.

 

Ga op café, zuip jezelf te pletter en bovenal: maak fouten.

 

Het blijft lastig om naam te maken als comedian. “Niemand kent mij”, geeft hij aan, “er zijn nog altijd veel goede comedians die niet heel bekend zijn.” Zelf heeft hij zijn job als ambtenaar een jaar geleden opgezegd en stort zich sindsdien op zijn comedywerk, waarmee hij zich erg amuseert. Als zelfstandige voert hij schrijfopdrachten uit, doet hij redactiewerk voor tv-programma’s, is hij aanwezig bij brainstormsessies en natuurlijk schrijft hij ook grappen. Momenteel kan hij daar goed van leven. “Van optreden alleen kunnen er maar zeer weinig leven. Het duurt ook wel even voordat je die status hebt bereikt.”

Zelf stond Posson in de finale van de Humo's Comedy Cup, samen met Sander VDV en Amelie Albrecht, de uiteindelijke winnares. “Amelie is de eerste vrouw die die prijs won. Dat heeft veel media-aandacht gekregen en daardoor is zij bekender. Ik moet zeggen, ze is zeer funny en heeft een unieke stijl die je niet vaak ziet. Je zou haar de vrouwelijke Geubels kunnen noemen.” Momenteel tourt het drietal finalisten door heel Vlaanderen, tijdens hun rondgang bezoeken ze verschillende culturele centra. 

 

zielloze mens in een kostuum

Eens we door onze vragen heen zijn, vragen we Posson of hij nog iets kwijt wil. Hij komt met advies voor studenten. “Kies je richting op basis van wat je triggert en waar je in geïnteresseerd bent. Als je je richting kiest omdat je denkt dat er veel werk in zit, ga dan handelsingenieur doen en ga vervolgens bij Deloitte werken. Daar is gegarandeerd werk, met een dikke bak onder je gat, maar je moet wel shitwerk doen. Een vreselijke zielloze mens in een kostuum word je dan. Doe dat niet.”

Vervolgens wordt de filosoof in hem wakker. “Je leert meer aan de toog van een café dan in de aula”, spreekt een ervaringsdeskundige. “Ik heb echt amper in de les gezeten op vijf jaar tijd, maar heb niet het gevoel dat ik veel heb gemist. Prima als je veel naar de les gaat, maar ga vooral veel op café. Je hoeft niet per se bij een studentenclub, maar zorg ervoor dat je buiten komt. Alles is beter dan jezelf op je kot te entertainen. Ga dus op café, zuip jezelf te pletter en bovenal: maak fouten. Ga met de verkeerde mensen een relatie aan en heb daar vervolgens spijt van.”

 

onzekerheid

Posson zelf koos ervoor zijn passie te volgen. “De keuze voor geld en zekerheid is een totaal verkeerde. Kies juist voor onzekerheid en kijk wat er dan gebeurt. En mocht het niet lukken: ze zoeken altijd mensen bij de Brico. Je kunt altijd, op ieder moment, voor zekerheid kiezen, maar je kunt op heel weinig momenten voor onzekerheid kiezen. Door dat te doen, groei je als persoon.”

 

Jasper Posson tourt momenteel met Amelie Albrecht en Sander VDV door heel Vlaanderen. Het laatste optreden van hun tour vindt plaats op 18 mei 2019 in Deurne.