wereldwijde nieuwjaarsfeesten

26/12/2018
🖋: 

Ah Nieuwjaar, de dag waarop we het vorige jaar vaarwel wuiven en besluiten ons toch minstens drie dagen aan onze goede voornemens te proberen houden. Behalve het vuurwerk en het dronkenschap in een poging om de examens toch even te vergeten, zijn er in België niet veel tradities gekend waarmee deze speciale dag gevierd wordt. In de rest van de wereld denken ze daar echter anders voor. dwars ging op onderzoek naar hoe ze het daar vieren.

Ierland

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, hebben de Ieren de traditie brood tegen de muur kapot te slaan. Het zou pech en kwade geesten in het komende jaar verjagen en dus geluk en andere positieve ervaringen brengen. Ook zou het ervoor zorgen dat er in het aankomende jaar voldoende brood zou zijn, beetje vreemd dat je daarvoor eerst verscheidene broden moet verspillen.

 

Argentinië

Nieuwjaar is duur in Argentinië. Elk jaar moet je daar namelijk nieuw, knalroze ondergoed voor aankopen. Uiteraard moet je deze nieuwverworven onderbroek niet alleen kopen, maar ook dragen op Oudjaar. Het dragen van roze ondergoed zou op deze avond namelijk de liefde aantrekken. Singles hopen dan ook met deze traditie dat ze het volgende jaar niet meer alleen zullen moeten afsluiten. Sommige mensen vinden het misschien aantrekkelijk, anderen zouden er misschien eerder van weglopen.

 

Finland

In Finland is het de traditie dat mensen gesmolten metaal in koud water gooien. Wanneer het tin verhard, wordt het weer uit het water gehaald. Nu kan de pret beginnen. De vorm die het metaal heeft aangenomen, wordt geïnterpreteerd. Als het tin bijvoorbeeld, wonder boven wonder, de vorm van een hart zou hebben aangenomen, kan dat betekenen dat er een huwelijk zal plaatsvinden in de familie. De toekomst voorspellen op Nieuwjaar, het is alvast origineel.

 

Australië

Vuurwerk kennen ze in Australië niet, of toch niet op Nieuwjaar. Om het nieuwe jaar hier feestelijk in te zetten, komen de Australiërs massaal op straat met potten, pannen en lepels. Je raadt het al, deze worden gebruikt om een waar drumfestijn te laten weerklinken. Als je op Oudjaar dus in Australië bent, kan je maar beter investeren in goede oordopjes, want je belandt in een waar pandemonium.

 

Rusland

Nieuwjaarswensen ken je waarschijnlijk wel, je wenst ze aan elkaar en ook wel stiekem aan jezelf. In Rusland hebben ze hier wel een heel rare gewoonte voor. Ze schrijven hun eigen wens namelijk op een papiertje. Dat stukje papier steken ze vervolgens om middernacht in brand om de assen in een glas champagne te gooien. Een vol glas, welteverstaan. Dat glas moet leeggedronken zijn tegen 0u01 als je wilt dat je wens uitkomt. Schol!