Wannes: biografie van een poëtische ziel

de dwarsdoorsnede

28/02/2019
Wannes Van de Velde (© onbekend | dwars)
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Ditmaal waagt onze redacteur zich aan een biografie, en wel over een voor Antwerpen heel bijzonder persoon: de stadsdichter avant la lettre Wannes Van de Velde. Het boek Wannes - Hier is hem terug, door Dree Peremans sr., verwijst met zijn titel naar het lied Hier is em terug dat Wannes schreef na zijn herstel van leukemie, de ziekte die hem helaas twee jaar later, in 2008, toch nog fataal werd.

Wannes Van de Velde was een muzikant die vooral bekend is van zijn liedjes in het Antwerps, geïnspireerd op oude volksmuziek. Wannes groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog en begon zijn carriere als beeldend kunstenaar. In zijn biografie lees je hoe hij dan via de gitaar en zijn levenslange passie voor de flamenco uiteindelijk vooral bekend werd als de eigenzinnige, bebaarde zanger met een groot hart.

 

Je kan dit boek gerust een klassieke biografie noemen. Het begint bij de geboorte van Willy - Wim - Wannes Van de Velde en eindigt met zijn dood. Intussen leer je de personen en plaatsen kennen die een rol speelden in het leven van de Antwerpse zanger, en wordt er ook regelmatig historische context gegeven. Met een goede vijfhonderd bladzijden neemt het boek rustig de tijd om zijn onderwerp uit te diepen. Het meandert langs personages en gebeurtenissen uit Wannes’ leven, waarbij je zeker geen coherent verhaal moet verwachten, eerder een verzameling van kleine schetsen, gerelateerde feitjes en anekdotes.

 

Cover (© rr)
© rr

Het hart van het boek ligt in mijn ogen bij de woorden van Wannes Van de Velde zelf, die overvloedig aan bod komen in uittreksels uit interviews, geschriften en liedjesteksten. Wannes was een meeslepend verteller en als hij de geuren van zijn straat beschrijft, word je verplaatst naar een andere wereld. Tegelijk zijn die verhalen ook zo intens van kleur dat ze soms lijken te zweven op de rand van de legende, als volkse verhalen uit een oude overlevering waarin de grens tussen feit en fictie vervaagt. Toch weet Dree Peremans dan wel te nuanceren en worden verhalen waar mogelijk afgetoetst aan andere bronnen en worden contradicties aangewezen. Maar zoals het gaat met levensverhalen, zijn ook bij Wannes de nevelen van de tijd soms in staat de ware toedracht te versluieren.

 

Als je op zoek bent naar een pageturner of een boek dat leest als een roman, dan laat je deze biografie best links liggen. Wat je wel kan verwachten, is een goed beeld van een artiest, de artistieke milieus waarin hij vertoefde en de wereld waarin hij leefde. De auteur steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij zelf een groot bewonderaar is van Wannes Van de Velde. Toch voelt het boek best evenwichtig aan: occasionele kleine kantjes worden niet uit de weg gegaan en er wordt gestreefd naar objectiviteit. Al bij al leest Wannes - Hier is hem terug vooral als een ode aan een groot artiest.

 

 

Technische gegevens
isbn 9789462670648 - april 2016 - uitgeverij EPO - hardcover - 552p. - 39,90 €