VLOEKEN IN HET VERKEER

haatfabriek

09/10/2023
🖋: 

To hate or not to hate? Niemand vroeg het, maar het antwoord is meestal ja. Het is niet omdat ik maandelijks dit hekelschrift neerpen dat ik daarom ook een hater ben. In wezen ben ik de meest optimistische persoon binnen de redactie – alleen zet ik die versie van mezelf even aan de kant wanneer het nodig is. Het is namelijk beter om je frustraties te uiten dan om ze op te kroppen. Deze keer vertel ik je over mijn ervaring met vloeken in het verkeer.  

Onlangs fietste ik naar huis na een dagje chillen en werk uitstellen op het redactielokaal van ieders favoriete studentenblad. Terwijl ik zelf rustig op het fietspad aan het rijden was, kwam er uit het niets een overstekend persoon, op een step, van achter een auto. Nadat ik abrupt stopte om haar door te laten, vond die meid het nodig om mij uit te schelden. Vloek zoveel je wil, gefrustreerd mens, maar niet tegen mij wanneer je zelf in de fout bent.

Meestal haat ik het wanneer mensen vragen of het diep zit, maar dramatische tijden vragen om dramatische uitlatingen. Dit zit gewoon echt heel diep. Als je jezelf per se tevoorschijn wil toveren van achter een gigantische auto, kijk dan eerst even of er geen fietser aankomt. Deze fietser zou namelijk even hard op de grond kunnen vallen als dat hij uit de lucht viel bij je verschijntruc. Je hoeft daarbij ook niet te bewijzen dat een snelheid groter dan die van het licht tóch bestaat. 

Je kan anders ook gewoon thuisblijven. Neem ontslag, ga één keer in het jaar hamsteren. Zo moet je voor de rest niet uit je geliefde hok komen. Daar kan je vloeken op alles en iedereen zonder een last te zijn voor de rest van de samenleving. Ga vervolgens eens kalmeren. Zoek een uitlaatklep. Zoek een andere hater en wees elkaars quarantaine­buddy. Je kan bijvoorbeeld ook een column schrijven over alle dingen die je haat. Ik heb gehoord van een goede vriend dat dat een zeer efficiënte vorm van kalmeren is.  

Dat alles terzijde wens ik je nog veel succes in het leven. Moge de woorden “fuck”, “godverdomme”, “kutjoch” en “jij vervelende rat” je altijd voldoening geven en moge de situaties waarin je jezelf bevindt altijd andermans fout zijn. Liever waanideeën dan ongeluk, zeg ik dagelijks. Zolang het je maar blij maakt. Dat is uiteindelijk het enige waar jij je zorgen om moet maken. Mijn haatgevoelens zijn tenslotte mijn eigen verantwoordelijkheid en mijn eigen probleem. Doe waar je gelukkig van wordt, er zijn al genoeg obstakels in het leven. 

Kleine disclaimer voor als je je aangesproken voelt: er zitten geen vijandige bedoelingen achter deze tekst. Als je diep gekwetst bent, kan je me altijd een mailtje sturen. Dan praten we het samen uit.