Vlaanderens favoriete idioten aan het woord

over school, groupies en garagerock in Antwerpen

10/12/2016

Ze lopen vrij rond op de campus zonder dat we het beseffen. In de bib by day en op het podium by night. De muzikale student is er een die zich onder de radar houdt. Maar niemand verstopt zich voor de curieuze pen van dwars. Wij zetten de muzikale student hier in de kijker en laten ze aan het woord.

Twee van die muzikale studenten zijn Equal Idiots. Winnaars van De Nieuwe Lichting, reeds een gevestigde waarde in de Belgische garagerock scène en Vlaanderens favoriete idioten. Dat laatste gebruiken ze zelf maar al te graag als excuus. “We hebben het voordeel van onze naam, we mogen zot doen.” We hebben afgesproken in Kassa 4, stamcafé van menig student en de ideale setting voor mijn ontmoeting met deze twee rocksterren. Wanneer ze aankomen moet ik echter constateren dat voor mij twee beschaafde jonge mannen staan. Geen schuim op de lippen of tongen uit de mond. Pieter (drummer) en Thibault (frontman) stellen zichzelf beleefd voor en komen tegenover mij zitten. On with the story dan maar. Ik, een tikkeltje verbaasd, en zij met een volle pint voor hun neus. Een babbel over het combineren van muziek en studeren, hun rise to fame en hun reeks aan overwinningen natuurlijk!

 

“Die rise to fame kwam wel als een verrassing”, zegt Thibault. “Voor dat succes hadden we eigenlijk niet zo heel veel shows. We hebben ons op één avond voor De Nieuwe Lichting, Humo's Rock Rally én De Zes ingeschreven, en tot onze verrassing waren we voor alles geselecteerd!”

“Alles is daarna heel snel gegaan”, aldus Pieter. “Er is nu een hele entourage rond ons gevormd en sinds februari hebben we elk weekend opgetreden. In de Focus Knack stond een artikel over Belgische bands met de meeste optredens tijdens de festivalzomer en wij stonden op nummer 2! Dat is wel zot, maar des te beter. We zijn een liveband en we willen dan ook zo veel mogelijk mensen bereiken. We spelen vooral graag in jeugdhuizen, al worden we de laatste tijd ook vaak gevraagd door cultuurhuizen. Die shows zijn meestal wat minder, omdat het daar voor de meerwaarde zoeker is, vaak ook een ouder publiek. En dan komen wij daar wat tjingel-tjangelen.” (lachen)

 

Equal Idiots (© Agathe Danon)

 

Wat dan wel een goede show maakt, is voor hen vooral het plezier. “Als je ziet dat de mensen mee zijn, dat is echt het leukste. Al is het maar gewoon wat schudden met hun hoofd.” En liever grote of kleine podia? “Die grote podia geven echt een kick! We mochten bijvoorbeeld met Dance with the Devils van Studio Brussel voor een uitverkochte Lotto Arena spelen. Dat was niet normaal! Maar ook kleinere podia vinden we nog altijd tof. Bijvoorbeeld op Rock Zerkegem deze zomer. Een klein festival, meer voor de kenners van garagerock. We speelde er in een klein tentje voor misschien 100 man maar iedereen was zat en aan het dansen. Dik feest natuurlijk! Of in Café Cabron. Dat was het eerste optreden na De Nieuwe Lichting. De Cabron is geen groot café, er kan ongeveer 70 man binnen. Maar toen stond er 120 man binnen en nog eens 60 man buiten. Er werd zelfs met planten gesmeten! En voor ons is het voornamelijk plezier maken. Samen met het publiek een goede tijd hebben. En ik denk, ne goeien tijd hebben, da wordt toch niemand beu hé?” (lacht)

 

Natuurlijk brengt beroemdheid ook groupies met zich mee, en voor deze rocksterren dan blijkbaar vooral in West-Vlaanderen. “Ja, echt gek!” aldus Thibault. “Mensen die foto's van ons nemen en dat dan op T-shirts laten drukken. Dat is wel echt vreemd. Ook herkend worden op straat blijft gek. Ik ben wel ros, misschien heeft dat er iets mee te maken." Maar voelt dat dan niet goed, zo aanbeden worden? “Natuurlijk! Maar soms is het ook wel eng”, vindt Pieter. “Zo zijn er bijvoorbeeld 14-jarige meisjes die elke foto van onze Instagram liken binnen de seconde.”

“Of die hun profielfoto aanpassen aan een foto van mij!” voegt Thibault toe. “Maar echte groupies hebben we niet denk ik. We hebben ook allebei een lief, dus misschien zijn we er ook niet echt mee bezig. Ik heb mijn lief wel leren kennen omdat ze een beetje een groupie was. Ze is mij beginnen stalken op Instagram en ik vond haar wel een knappe en nu zijn wij acht maanden samen.”

 

Ne goeien tijd hebben, da wordt toch niemand beu hé?

 

Maar ondanks alles lijken de jongens er redelijk rustig onder te blijven. “We voelen vooral druk om dat alles te combineren met school. We hebben nu wel het kunstenaars-statuut, dus dat maakt dingen al wat gemakkelijker.” Pieter, die interieurvormgeving studeert aan Thomas More, heeft het statuut aangevraagd om zijn jury's en examens eventueel te kunnen uitstellen. “De live-sessie van Studio Brussel was normaal gezien gepland op de dag van mijn jury. Toen had ik het statuut nog niet dus hebben we die sessie moeten verzetten.” Thibault studeert Taal-en Letterkunde en heeft het statuut dan ook maar aangevraagd. “De muziek vergt heel veel tijd en het is altijd handig dat je een examen kan verzetten in het geval dat een examen samenvalt met een optreden. Er is veel meer bespreekbaar.” En hoe toon je dan aan dat je kunstenaar bent? “Door het druk te hebben zeker?” (lachen) “Ja, je moet wel een soort van cv doorsturen. Ons management en bookingkantoor heeft ook een brief gestuurd. Je moet wel kunnen aantonen dat je het druk gaat hebben het komende jaar en wat je plannen zijn, anders heeft het niet veel nut natuurlijk.”

 

Of hun proffen weten van hun succes. “Mijn docenten weten het allemaal en zijn echt grote fan”, zegt Pieter. “Ik zit op de hoge school en heb een veel persoonlijkere band met mijn docenten. Ik kom ze zelfs tegen op Pukkelpop!” Bij Thibault niet. “De studietrajectbegeleidster kende ons niet maar vond het wel interessant. (lacht) Op de universiteit is er ook niet echt zo'n band met de proffen, dus ja.”

 

Het café begint zo stilaan rumoeriger te worden en Living on a Prayer speelt op de achtergrond. De perfecte soundtrack voor mijn volgende vraag. Zijn er artiesten waar jullie wel eens het voorprogramma van willen spelen? “Bazart!” (lachen) “Nee serieus, we zijn echt grote fan!” Er wordt even nagedacht over de vraag. “Moet het haalbaar zijn?” vraagt de frontman. Natuurlijk niet, dream big! “Deze zomer hebben we een aanbieding gekregen van Thee Oh Sees, waar we allebei grote fan van zijn. Ze hebben ons gevraagd om samen met hen drie shows te spelen in Italië. Spijtig genoeg konden we niet omdat ik door de UA herexamens had. Allez, nee, dat was mijn eigen fout. Spijtig wel.” En wat vinden zij de beste Belgische bands van het moment? “Double Veterans! Die mannen zijn vrienden van ons en we nemen onze nummers ook altijd op bij Thomas Valkiers, de gitarist. Hij heeft zijn tuinhuis omgevormd tot een studio. Zij zijn toch echt wel de vaandeldragers van de garagerock binnen België. We waren al fan van hen toen Equal Idiots nog maar in kinderschoenen stond en nu hebben we al enkele shows met hen gespeeld. Altijd een dik feest!”

En waar kan de Antwerpse student dit soort topoptredens dan vinden? “Volg Hotsjumenas. Zij regelen op het vlak van garagerock de beste optredens in Antwerpen. Elk jaar organiseren ze ook een klein festival, Hot Sjot Pop Fest. Dit jaar was dat bij vzw E.M.M.A., heel gezellig en heel DIY allemaal. Met gewoon Cara Pils. En voor de rest Music City, Het Bos, om dingen te ontdekken, en Café Cabron. Die laatste is elke woensdag gratis. Wij gaan er deze avond heen!”

 

En met dat zijn de vragen op en de glazen leeg. De jongens moeten nog eten voor ze naar het optreden in de Cabron gaan vanavond. Dus laat ik ze terug los op de wereld, op naar wat hopelijk een topavond zal worden. Ik denk dat we nog veel van deze gasten gaan horen. Rep u dus maar zo snel mogelijk naar een optreden van Equal Idiots voor ze te groot zijn voor dit klein landje. Mijn T-shirt is in elk geval al in de maak!