UA - ABC

uantwerpen

24/09/2024
🖋: 

A - Agora

Bij nood, begeef je naar de Agora. Deze bruisende kern van de Stadscampus zit standaard propvol studenten, de een met al wat meer ijver dan de ander. Het is de standplaats van praesidiumleden die tickets voor  TD’s verkopen, halfslapende delers van flyers en, met wat  geluk, de redactie van dwars die je de nieuwste editie toestopt. Moest je zin hebben om tijdens je middagpauze  of springuren aan je medestudenten te tonen hoe sportief je bent, kan je terecht in de sporthal waar de Agora toegang tot geeft. Als je daar geen zin in hebt, kan je je in het Agora Caffee zetten, of op een van de vele zetels (trappen?)  waar menig student al vele tussenuren gespendeerd heeft. De Agora is eveneens het verbindingspunt  tussen gebouwen A, B, C, D en E, waardoor je al eens je ogen kan uitkijken op gestresseerde, of iets rustigere, laatkomers.

B - Blackboard

Dag Smartschool, hallo Blackboard. Helaas is het enige  voordeel dat Blackboard biedt dat je ouders niet zo snel meer aan je punten geraken. Voor de rest is het het onderwerp van veel gevloek. Na je door de vele tabbladen, het twintig keer inloggen en  de eenzame crash hebt geworsteld, zal je  misschien terug verlangen naar die ouderlijke controle van Smartschool.

C - ChatGPT

Handig, toch? Dat is de consensus bij studenten. Bij proffen ligt het iets anders. Sommigen zijn bereid je hardnekkig een nul te bezorgen na nog maar een aarzelende groet aan een vriendelijke AI. Anderen vragen je schouderophalend die beste vriend credits te geven, zodat ze tenminste een uitleg krijgen over de kwaliteit van het stuk in kwestie. Het is echter niet altijd gemakkelijk om te weten wie in welk kamp zit. Oppassen geblazen, dus.

D - dürüm

Samen met frietjes verandert de Turkse keuken in het favoriete eten van menig student na een aantal pinten. De uitbaters van de kebabzaken in de studentbuurt die hongerige feestbeesten voeden om drie uur ‘s nachts, kunnen misschien wel de echte helden van de universiteit genoemd worden.

E - eerstejaars

Slecht nieuws: van het ene op het andere moment ga je van zesdejaars, opperheerser van de school en volwassen aanspreekpunt, naar het groentje van de school. Verschillende studentenverenigingen zitten vol spanning te wachten tot ze hun klauwen in jullie kunnen slaan en jullie kunnen omdopen tot schacht of tot lid van koren, orkesten en theatergezelschappen. Na dat eerste jaar verdwijnt het etiket van groentje wel volledig, want dan weet niemand het echt goed meer. Het woord ‘tweedejaars’ ligt veel minder in de mond dan begrippen als ‘modeltraject’, ‘meegenomen vakken’ en ‘studiepunten’, waar je later zeker nog veel meer over zal leren.

F - filosofie

Filosoferen doen we allemaal wel eens graag wanneer de zon onder is, maar als je dan ‘s ochtends effectief moet komen opdagen voor een les filosofie, blijkt de theorie toch wat anders te zijn. Nuttig of frustrerend, de meeste studenten zullen er ooit wel eens geconfronteerd mee worden.

G - Groenenborger

Naast Drie Eiken en Middelheim is het een van de buitencampussen, en de thuis van heel wat wetenschappers en ingenieurs. Over het algemeen wordt dit helaas ook beschouwd als de lelijkste campus van UAntwerpen, en de wetenschappers en ingenieurs in kwestie zullen dat ook wel eens te horen krijgen. Het mist de nodige studentencafés en broodjeszaken, maar gelukkig zijn de arme studenten van Groenenborger altijd welkom op de Stadscampus. Al is de busverbinding ook wat tragisch.

H - Hof van Liere

Voor de geschiedenisfanaten onder jullie: dit historische pareltje dateert al uit de zestiende eeuw en is hiermee het oudste gebouw van onze universiteit. Voor zij die iets minder geïnteresseerd zijn in een geschiedenisles: de binnenplaats is bij mooi weer de ideale plek om gezellig een broodje te eten of van de zon te genieten tussen lessen door. Moest die er dan toch eens doorkomen, natuurlijk.

I - internationaal

Moest je de eeuwige Belgische regen dan toch kotsbeu zijn, heb je altijd de optie om voor een semester of een jaar eventjes weg te vluchten naar een iets zonniger of interessanter oord. Binnen of buiten Europa, doorheen het jaar of tijdens de zomer, stage of studeren, het kan allemaal. Universiteit Antwerpen is bevriend met vele andere universiteiten, en wij mogen hiervan gebruik maken. De Erasmuservaring is er, al zeg ik het zelf, een om nooit te vergeten en is al die hopen administratie zeker waard.

J - jobstudent

Je bent ze vast al eens tegengekomen of trots een van hen onderzoek geweest: de jobstudenten. In alle mogelijke bedrijven, winkels en horeca-aangelegenheden groeten ze tijdens de zomermaanden met afnemend enthousiasme de klanten of storten ze zich op stapels papierwerk. In de maand augustus zal je ofwel studenten tegenkomen die glunderen over hun gebrek aan herexamens, of zij die dapper hun werk combineren met avonden blokken. Binnen de werkplek in kwestie staat de jobstudent vaak bekend als financiële bofkont: belastingen moeten ze niet betalen, en maar al te vaak moeten ze zich ook geen zorgen maken om facturen. Van die voordelen kan je als eerstejaars nog lang genieten – dat hangt er natuurlijk van af hoelang je over je studie doet.

K - kiesweek

In de lente komen niet enkel de bloemetjes terug in bloei, ook zetten de studentenverenigingen zich in om een hele week de campussen over te nemen met hun verkiezingen. Tijdens deze week is er gratis eten, drank en middag-TD’s in overvloed, waar de gemiddelde student zich meer mee bezighoudt dan de effectieve kiesdrempel. Het overwinningsvat op donderdag, dat al zo bestempeld wordt voor de eigenlijke overwinning, is altijd een groot succes en gloednieuwe praesides en hun mede-praesidiumleden zuipen zich standaard vol geluk lam. Van de eerstejaars wordt dus verwacht dat ze hun maatschappelijke rol in het studentenleven vervullen en stemmen, zodat die zuiptraditie kan blijven bestaan.

L - laatkomers

Of het nu een vertraagde trein of een gemiste wekker is, elke les heeft wel een paar laatkomers. Cue het zoeken naar een vrije plek, het doorschuiven van studenten die het gangpad ingenomen hebben en al dan niet een boze blik van de prof. Gelukkig zijn we wel zo volwassen dat we geen nota’s in de agenda meer krijgen bij het te laat komen.

M - middagpauze

In het middelbaar bestond deze uit een mooi afgebakend uurtje, vaak met een bel die het einde signaleerde. Als je die routine saai vond, ben je zeker op je plek op de universiteit. Middagpauzes variëren hier van een halfuur tot vier uur, en met een beetje pech valt die pas om twee uur in de namiddag. Zij die wel een degelijke middagpauze hebben, trekken dan vaak naar het ultragezellige gebouw van de komida, waar je aan toch-niet-zo-studentikoze prijzen keuze hebt tussen een variërend menu van warm en koud eten. Broodjes heb je er ook, maar moest je toch iets creatiever willen zijn tijdens je middagpauze kan je ook terecht in de vele broodjeszaken van de studentenbuurt. Geen idee waar te beginnen? Neem dan eens een kijkje in ons artikel "smakelijke smosjes"!

N - NMBS

De aartsvijand van pendelende studenten.

O - onderzoek

Als student zie je de universiteit vooral als onderwijsinstelling: een school voor slimme mensen. Universiteiten daarentegen zien zichzelf meer en meer als onderzoeksfabrieken. Onderzoek staat ook aan onze universiteit centraal en daarom zal je tijdens je universitaire loopbaan zelf onderzoek moeten uitvoeren. Dat is bijvoorbeeld de relevante informatie terugvinden op de complexe website van UAntwerpen, maar ook bachelor- en masterproeven schrijven. De ellenlange papers die een flink brok van je studiebelasting uitmaken, zijn de ultieme test waar je een heel jaar heen aan zou moeten werken, maar uiteindelijk een kwartier voor de deadline inlevert. Onderzoek bestaat uit: doen alsof je niet citeert door te parafraseren (wat eigenlijk ook niet mag), elke statistische methodologie die je hebt gebruikt verantwoorden tot je geen ruimte meer hebt voor je daadwerkelijke onderwerp, urenlang zoeken naar een overtuigende academische bron om het meest basale en vanzelfsprekende standpunt te mogen innemen en uiteindelijk vooral hopen dat niemand door heeft dat je paginareferenties compleet uit de lucht gegrepen zijn en dat je de voorgenoemde vriend ChatGPT toch eens hallo bent gaan zeggen.

P - praesidium

De naam voor het collectief aan studenten dat het bestuur uitmaakt van een studentenclub. Ondanks dat elk woordenboek ‘presidium’ schrijft, moeten studenten speciaal doen. Je herkent praesidiumleden aan het dikke lint om zichzelf van het voetvolk te kunnen onderscheiden. Omdat hiërarchie belangrijk is, maken ingewijden ook binnen een praesidium nog eens een verschil tussen hoog- en laagpraesidium. De leider van zo’n cult heeft als titel praeses en leidt zowel de club als de cantussen, al moet die op dat moment met ‘senior’ aangesproken worden. Elk praesidium is zonder uitzondering kandidaat om een eigen soapserie te krijgen op het slechtere televisiekanaal. Tijdens de kiesweek geven ze je het idee dat ook jij iets over hun werking te zeggen hebt, maar laat je hier niet door misleiden.

Q - QR-code

De verkenningsdwars staat er vol mee! Nieuwsgierig naar een vereniging? Scan de code en neem een kijkje op hun sociale media of website.

R - rooster

Het onderwerp van menig discussie tussen de stadscampusser en buitencampusser: om te bewijzen hoe moeilijk hun richting is, zullen die laatste hun propvol rooster al eens in je gezicht duwen. Daar in Wilrijk blijkt het hard werken te zijn.

S - studie

Studierichting, studiepunten, studiebegeleiding, … Dit zal het woord zijn dat je zal tegenkomen in een hele reeks verwarrende begrippen die allemaal toch enorm belangrijk blijken te zijn. Ook je studie zelf wordt nu vastgezet als permanent deel van je persoonlijkheid. Stereotypes zullen worden toegepast, vrienden gemaakt en studentenclubs gesteund. De vraag ‘en wat studeer jij eigenlijk?’ zal je ook nog veel te horen krijgen van onbekende volwassenen die wanhopig naar een gespreksonderwerp zoeken.

T - TD

Wanneer je je voor de eerste keer naar een TD, of thé dansant, begeeft, weet je dat je bent gepromoveerd tot student. Deze bijeenkomsten zijn natuurlijk een stuk gesofisticeerder dan de gemiddelde tentfuif, aangezien hier geen vapende dertienjarigen te vinden zijn. Omdat TD’s plaatsvinden op weekdagen bestaat het publiek volledig uit studenten en kan je achteraf je walk of shame doen tussen de verantwoordelijke volwassenen die op een woensdag- of vrijdagochtend naar hun werk vertrekken. De muziekstijl kan erg variëren en wordt voornamelijk bepaald door welke dj’s de organiserende praesidia in kwestie in het persoonlijke netwerk hebben zitten. Ondanks de mogelijke verschillen zal je merken dat elke TD een beetje op elke andere TD lijkt.

U - U stArt

https://www.uantwerpen.be/nl/studentenleven/starten-uantwerpen/ustart/

V - voorbereiding

Er zijn meerdere manieren waarop je met je studie kan omgaan doorheen het jaar. De voorbereide student woont elk hoorcollege bij, maakt ijverig notities en spendeert avonden met het maken van samenvattingen. Die student heeft tijdens de examens een zorgvuldige planning en moet de dag voor het examen enkel nog even herhalen. De voorbereide student is echter een bedreigde diersoort en in het wild zal je eerder de improvisators tegenkomen, bekend om uitspraken als ‘we zien wel’, ‘komt goed’ en ‘augustus is er voor een reden’. Je kan ze terugvinden in groepschats en op Facebookpagina’s, wanhopig op zoek naar samenvattingen. Als voorbereide student kan je hier misschien een centje mee bijverdienen.

W - wat?

huh?

X - XTC-koffieshop

Moderne variant van ’t ex-kofschip. De gemiddelde professor krijgt standaard een hartaanval na het lezen van dt-fouten (niet te verwarren met foute TD’s) en dit geheugensteuntje werkt als een oppepper om er nooit meer een te maken. Vermijd serotonine-tekorten door dom puntenverlies als je een nacht lang losgaat op een paper; een dt-fout is immers snel gebeurt.

Y - Youtube

Voor als de prof toch niet zo duidelijk was.

Z - Zomaar een dak

Al voert deze gezellige ontmoetingsplek vaandel onder ‘de pastorale dienst van UAntwerpen’, hoef je zeker je zondagen niet in de kerk te spenderen om van deze plek te kunnen genieten. Iedereen is er welkom, welke spirituele of minder spirituele overtuigingen je ook hebt. De koffie en thee is er gratis voor iedereen, en bij het verzamelen van je dagelijkse dosis cafeïne zal er altijd wel iemand zijn die graag een babbeltje doet. Zonder Zomaar een dak zouden de verkenningsdagen er overigens niet geweest zijn: samen met de studentencoaches werden ze mede georganiseerd door pastoraal medewerker Gert Van Langendonck, wiens columns overigens ook op de website van dwars pronken. Dankje, Gert!