troost voor je oren

11 nieuwe albums om van te smullen

31/05/2018
muziek bij het studeren
🖋: 

Troost tijdens de examens, 't is nodig. Of het nu in de vorm is van hopen snoepgoed, afbeeldingen van mooie mannen en/of vrouwen, voor mij is de grootste troost zonder twijfel mijn geliefde muziek. Een gigantisch deel van de studenten wordt mede gesust door dit medium. Maar waar is goede muziek te vinden? Vaak worden hitjes aan elkaar geregen op de radio, opgesmukt door gezever van opgeblazen presentatoren, afschuwelijk. Ik promoot het idee om muziek te luisteren zoals de artiest ze bedoeld heeft, in albumvorm. Daarom hier een selectie van enkele platen van dit jaar, die je oren innig kunnen beminnen tijdens de studiedag of -nacht.

1

Singularity

Jon Hopkins  

singularity

Jon Hopkins heeft het akelige talent om de sereniteit van het oneindige vacuüm van het universum op ingenieuze wijze vol te bombarderen met industriële bastonen. Hopkins is een klassiek geschoolde pianist, ook al zou je met al die effecten die over zijn akkoorden zijn gesmeten anders vermoeden. Je wordt in trance gezogen door dit vijfde album. Het zal je studiemarathon verlichten als hij te zwaar is en hem verzwaren als je dreigt weg te drijven naar de vaak.

 

 

 

2

The Sea

Somali Yacht Club

the sea

Noem het postrock, shoegaze of stonerrock, noem het wat je wil, Somali Yacht Club doet chique dingen. Zet je zonnebril op en gooi je haren los. Ik weet absoluut niets over Oekraïne, behalve dat het een gigantisch land is ergens in het Oosten – en dat deze fantastische muziek ervandaan komt. Dit is pas het tweede album dat deze Oekraïners releasten, dus hou dit trio zeker in de gaten voor meer machtige muren van geluid. Er is storm op zee, nagel je vast aan het dek of word hulpeloos overboord gesleept door deze vloedgolf van lawaai.

 

 

 

3

I Can Feel You Creep Into My Private Life

tUnE-yArDs

tune-yards

De gekkigheid van de tUnE-yArDs maakt je blij. Dit kun je sowieso gebruiken terwijl je pessimisme langzaamaan de overhand neemt. Parmantig pulserend, bassige moderne disco met de zang boenk op de beat, zo is I can feel you creep into my private life. Het is niet makkelijk om muziek zo moeiteloos in je brein te laten sijpelen, maar als een stalker met overgewicht in je achtertuin komt dit album je leven ingeslopen. Speel deze plaat luid en laat je kleine teentje stiekem dansen in de bib. Misschien is die minuscule aanmoediging van jezelf net dat duwtje in de juiste richting – richting de 10 op 20.

 

 

 

4

All Melody

Nils Frahm

allmelody

Veel mooiers dan de audiokunst van Nils Frahm zul je deze periode niet aanschouwen. Niets benadert zijn live performance, maar daar heb je momenteel toch geen tijd voor. Blijkbaar is Frahm geschoold door de protegee van de protegee van de heer Tchaikovsky. Nergens ter wereld zul je meer romantiek tussen elektronica en klassiek vinden dan in de vingers van Frahm. Laat je ziel melodieus bespelen door All Melody.

 

 

 

5

Freedom’s Goblin

Ty Segall

freedomsgoblin

Aan de lopende band maakt Ty Segall albums, die verrassend genoeg stuk voor stuk lekker klinken, alsook Freedom’s Goblin. Onlangs rockte hij nog de sterren van de hemel in onze eigen Trix samen met zijn Freedom Band. Laat hem nu je kot – of de bib of de keuken van je ouders – op stelten zetten. Ideaal om op te dansen in je ondergoed. Dit album voelt als een avontuur op een Amerikaanse snelweg. Soms snoeihard en hobbelig zoals 'When Mommy Kills You' of 'Meaning', soms uitgestrekt en eenzaam zoals 'You Say All The Nice Things' of 'And Goodnight'.

 

 

 

6

Little Dark Age

MGMT

littledarkage

De laatste van synthkoningen MGMT voelt als een dagdroom in de jaren '80. Mocht je het fijn vinden mee te zweven met deze hippies, kijk dan in je pauze zeker de videoclip van When you die. Hierin onderga je een visuele trip over het doodgaan van een gefaalde goochelaar. Misschien bevat dit laatste album niet de gigahitjes die Oracular Spectular had, maar digitaal dromen voelde nog nooit zo mooi als op bijvoorbeeld 'Days That Got Away'. Robotische vogels zingen je toe in deze reis richting het verleden.

 

 

 

7

Everything Was Beautiful, and Nothing Hurt

Moby

Moby - Everything was beautiful and nothing hurt

Moby’s nieuwe album is zo zoet als de bloemen die buiten je ogen uitsteken met hun mooie kleuren en je uit je kamer lokken met hun geur. Blijf toch maar binnen en verteer je cursus: deze zachte nummers zullen je bijstaan. Al dan niet kruisbestuivend vervloeit de vruchtbaarheid van de lente in de broeierigheid van de nakende zomer. Soms breekt de temperatuur de hemel en storten de tranen van de wolken zich in de droogte van het land. Hou je dorre studielandschap vruchtbaar; alles is mooi en niets doet pijn. Herhaal deze woorden als een mantra doorheen de droogte.

 

 

 

8

Boarding House Reach

Jack White

boardinghouse

Dit recentste album van meneer White knalt als een kanon je leven in. Word wakker en begin eraan, de examenperiode is zo voorbij. Ga hard, zodat je in augustus lekker uit je neus kan vreten tijdens het netflixen of je voeten kapot kan dansen op de festivals. Jack maakt zich doorheen de jaren steeds meer een meester van de pedalen. Zijn studiosetting moet eruit zien als een mijnenveld van effectpedalen waarmee hij zijn sound schildert als een ware meester. Ondanks deze moderne snuisterijen behoudt hij oude glorie met bluesklanken. Het nummer 'Respect Commander' is trouwens hét nummer van het jaar bij uitstek dat vraagt om seks: "She's stringin' me along  I'm about to break, it's strong, so I can't detect it  she's comin' up behind me in the mornin' loving when I least expect it."

 

 

 

9

Sex & Food

Unknown Mortal Orchestra

sxandfood

Probeer jezelf soms te belonen met seks en eten. Als dat niet lukt – te blut om fatsoenlijke proviand aan te schaffen, of je staat kurkdroog omdat je lief of fuckbuddy geen zin heeft – kun je nog steeds je oren bevredigen met deze geile plaat. Zoet in de ochtend met 'Ministry Of Alienation' of dronken in de nacht met 'American Guilt', het kan je maar smaken. Gewapend met gitaren en lef komt deze band van down under je kennis van lo-fi garage ondersteboven helpen, door onverwacht uit de donkerste hoeken te komen.

 

 

 

10

Con Todo El Mundo

Kruanghbin

contodoelmundo

Als de stress je naar de keel grijpt, zal Kruanghbin met een gestage slag je terug in het chillveld slaan, laat je meenemen door tonen die drijven op Middellandse Zeelucht. Stiekem met je hoofd al in juli, vecht je jezelf door juni. Zoals de koeien gehuld in pastelkleuren op de cover, zal ook jij snel omgeven zijn door warme tinten. Wees voorbereid op verlichting in de toekomst, ook al zie je nu even door de bomen het bos niet. Deze compilatie creëert een light funky surfgevoel, waai uit aan zee.

 

 

 

11

Compro

Skee Mask

compro

Om dit lijstje af te sluiten, ziehier, iets gigantisch rustgevends. Een ontspannende hypnose om je taken af te ronden, je verstand op nul. Dat mag wel na een dagje alles geven. Ogen toe, koptelefoon op. In je zetel of in het gras, eventjes uitblazen, je hebt het verdiend.