STUDENTENLEVEN VOOR DUMMIES

studentenleven

21/09/2024

‘Het studentenleven’ is een bekende, maar ook wat beruchte term waarmee je de laatste maanden wellicht om de oren geslagen werd. Misschien was het je vader die eindeloze verhalen vertelde over zijn eigen nachtelijke escapades, misschien kwamen je vrienden met zorgwekkende geruchten of misschien stel je het moeilijk te volgen dateleven van je oudere zus al jaren in vraag. We gidsen je door het uitgebreide landschap van het studentenleven, met speciale aandacht voor de vele clubs en verenigingen.

Studentenclubs zijn er in alle vormen en maten en organiseren tal van activiteiten zoals kroegentochten, cantussen, TD’s, lezingen en workshops. Waarschijnlijk zal je als eerste kennis maken met je faculteits- of departementsclub. Dat is de club die verbonden is aan jouw opleiding en zich aan het begin van het academiejaar zal voorstellen in je aula. Je herkent een praesidium – het bestuur van een club – trouwens eenvoudig aan hun brede linten. Alle faculteits- en departementsclubs zijn verenigd in twee kringraden: een voor de Stadscampus en een voor de buitencampussen. Kringwatte? Een vergadering waarin de voorzitters en vicevoorzitters van elke club zetelen, dus. De kringraden worden georganiseerd door twee koepelverenigingen — of toch tot het verhaal vorig jaar complexer werd.

Daar stopt het niet: de faculteits- en departementsclubs worden in de kringraden vergezeld van themaclubs. Op de Stadscampus vind je daarnaast ook studieclubs. Thema- en studieclubs stellen zich breder op, maar focussen nog steeds slechts op een deel van de universiteitsstudenten. Kun je nog volgen? We maken het duidelijker met een voorbeeld: De Chips (stadscampus) en Campinaria (buitencampussen) zijn twee themaclubs die zich focussen op kotstudenten. Toch lopen de officiële indelingen al eens wat mank: sommige thema- en studieclubs staan heel dicht bij een specifieke opleiding. Op een activiteit van themaclub Conservatio zul je namelijk snel genoeg merken dat er veel studenten Conservatie-restauratie rondhangen. Eenzelfde soort beweging merk je bij studieclubs Socio-Economica en Imbit. Dat een club als Capitant, die de brug wil vormen tussen studenten en de financiële wereld met lezingen als Start To Invest, meer economie- dan literatuurstudenten trekt, hoeft ook niet te verbazen.

zweten met UA Sportraad

UA Sportraad is een bijzonder geval. De vereniging heeft veel weg van een doorsnee studentenclub: ze is deel van de kringraden, heeft een praesidium dat brede linten draagt en organiseert regelmatig studentikoze activiteiten. Toch is ze met haar verschillende praesidia voor de Stadscampus (CST) en de buitencampussen (BC) een buitenbeentje.

Die praesidia willen je door hun aanbod aan groepslessen in conditie houden en organiseren ook competities. UA Sportraad CST leidt Antwerp Students League (ASL) voor diverse sporten. UA Sportraad BC organiseert dan weer de Interfac-competitie, waarin de studentenverenigingen van de buitencampussen het wekelijks tegen elkaar opnemen in telkens een andere sport. UA Sportraad is ook bij niet-sportievelingen bekend om het catchy clublied.

religieuze, etnische of politieke inspiratie

Een heel ander soort verenigingen zijn de religieus, etnisch of politiek geïnspireerde verenigingen. In Antwerpen vind je de religieuze verenigingen Mahara en Ichtus. De missie van Mahara is om studenten en alumni te verenigen en te inspireren vanuit de islamitische waarden. Brede linten of een clublied komen daar niet aan te pas en de activiteiten zijn wat atypischer. Zo organiseert ze een iftar, verschillende workshops en lezingen rond politieke thema’s als dekolonisatie. Ichtus is dan weer een protestantse studentenvereniging, die zich meer dan Mahara focust op (religieus) samenzijn en studie van religieuze teksten.

De focus van AYO en ASA ligt op het creëren van meer etnisch bewustzijn en het (her)ontdekken van roots. AYO, kort voor African Youth Organisation, organiseert onder andere spelletjesavonden, museumbezoeken en sip & paints waarop ze studenten met Afrikaanse roots en iedereen met interesse in de Afrikaanse cultuur samenbrengt. ASA staat dan weer voor Asian Student Association en organiseert allerlei activiteiten rond de Aziatische cultuur, zoals een dumplingsworkshop en boba high tea.

Het lijstje van politiek geïnspireerde verenigingen is uitgebreider. Ze zijn er, net als politieke partijen, over de gehele lijn van het politieke spectrum. Toch is er niet altijd een een-op-een relatie: zo zijn Comac en Jong Groen StuAnt respectievelijk verbonden aan PVDA en Groen terwijl het liberale LVSV of het conservatieve KVHV actief hun onafhankelijkheid benadrukken.

de internationale toer op

Een aantal clubs die je in Antwerpen aantreft, zijn eigenlijk afdelingen van een internationaal netwerk. We denken daarbij aan ELSA, ESN en AIESEC, die alle drie wel bij de kringraad horen, maar toch verschillen van andere kringraadclubs. ELSA, oftewel European Law Students’ Association, verbindt rechtenstudenten uit 42 verschillende landen en is daarmee de grootste juristenvereniging ter wereld. Ze verwelkomt de internationale studenten en laat hen kennismaken met het Antwerpse studentenleven. ESN doet hetzelfde, maar dan voor alle Erasmusstudenten. AIESEC zet dan weer in op leiderschapspotentieel door vrijwilligerswerk en buitenlandse stages. 

Ook AntwerpMUN heeft een internationaal karakter. De club staat in het teken van diplomatie en internationale relaties en organiseert VN-simulaties. Het is een club voor en door studenten diplomatie, rechten, internationale politiek en economie.

engagement dicht bij huis... of kot

Wil je je lokaal engageren? Ook in Antwerpen is het aanbod groot genoeg. Stadscampusclub Prisma is gewijd aan het goede doel. Ze noemt zich niet voor niets ‘t solidairste van ’t unief. Ze staat bekend om haar bloedinzamelactie Bloedserieus in samenwerking met het Rode Kruis en schenkt jaarlijks de winst van al haar activiteiten aan een goed doel. Dit academiejaar kiezen ze voor Kannet vzw, een organisatie van en voor mensen met een handicap. 

Voor geëngageerde rechtenstudenten is er dan weer Antwerp Law School Consultancy, kortweg ALSC. De vereniging helpt studenten en jonge ondernemers gratis en toegankelijk bij het uitzoeken van juridische problemen. Ook handig om te onthouden voor niet-rechtenstudenten, want het is the place to be bij geschillen met je kotbaas. 

van bierpraat tot koffieklets 

Naast de georganiseerde activiteiten en clubs speelt het informele samenkomen in cafés en op terrasjes een minstens even belangrijke rol in het studentenleven. In het stadscentrum zijn vooral de cafés op de Ossenmarkt en de Stadswaag populair bij studenten. Op de Ossenmarkt kun je bovendien de hele dag door terecht in enkele gezellige koffiebars. Ook elders in en rond de studentenbuurt vind je altijd wel iets om je dorst te lessen. 

Buitencampusstudenten moeten het genot van zulke pleinen waar ze het caféterras maar uit te kiezen hebben helaas missen. Niet getreurd: café De Buis ontvangt de dorstige buitencampusser met open armen. 

culturele bezigheden 

Ondertussen zal het wel duidelijk zijn dat er rond de universiteit meer gebeurt dan luid schreeuwen op TD’s of op terrasjes plakken. Toch ontbreekt er nog een belangrijk onderdeel: cultuur. Typische studentenclubs organiseren af en toe culturele activiteiten zoals een filmavond. Lingua, departementsclub van Taal- en letterkunde en Wijsbegeerte, doet daar nog een schepje bovenop met het jaarlijks kortfilmfestival en verschillende free podia. De club profileert zich niet voor niets als de cultuurclub van ‘t Stad. 

Daarnaast heb je ook muziek- en theaterverenigingen. Je zult snel merken dat ze allemaal dezelfde repetitieplek hebben: Prinses16. Dat verwijst naar het adres Prinsesstraat 16 en bevindt zich boven de beter bekende Universitas. 

In Prinses16 vind je ook het bureau van de Studentenraad en ons eigen redactielokaal. Wil je volgende keer zelf dit artikel schrijven of vind je een dt-fout in deze , dan ben je ook bij ons meer dan welkom – en anders ook. 

Onder de indruk van dit enorme aanbod? In werkelijkheid valt er nog veel meer te beleven. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog De Flamingo’s, die LGBTQIA+-studenten verenigen, of Mythica, dat vooral geeky activiteiten organiseert. Naast UAntwerpen vind je in Antwerpen nog andere hogeronderwijsinstellingen die ook allemaal eigen clubs hebben, die je graag zien komen op hun activiteiten. Je kan trouwens ook altijd zelf een club oprichten – het is maar dat je het weet.