studenten ontmoeten armoede

sociale stages zetten studenten aan tot vrijwilligerswerk

13/10/2016

USOS doet waarschijnlijk een belletje bij je rinkelen. Inleefreizen? De Fair rade week? De studenten weten waarover deze projecten gaan. Het is ons duidelijk dat onze universiteit zich inzet voor armoede in het zuiden. Gelukkig vergeet ze ook de armoede in Vlaanderen niet: ken je USAB al?

Nee? Dat valt te begrijpen. De studentenwerking lag er een aantal jaar stilletjes bij voor studenten. De laatste jaren probeert USAB echter via enkele nieuwe formules, zoals netwerkevenementen, opnieuw een krachtige rol te spelen in de bekendmaking van de armoedproblematiek bij studenten en personeelsleden.

 

het idee

Tijdens een van deze netwerkevents in 2015 sloten vier doctoraatsstudenten zich aan bij USAB. Deze studenten werken tijdens hun doctoraat rond het armoedethema. De wil om de handen uit de mouwen te steken, zorgde ervoor dat ze in de werkgroep van USAB belandden. Daar brachten Tess Penne en haar drie collega’s de mogelijkheid van sociale stages ter sprake, waarbij studenten kennis maken met vrijwilligerswerk en armoede in eigen land. Het idee viel in goede aarde, de vier neuzen wezen in dezelfde richting en dus besloten ze om ervoor te gaan. Hun doel is om een flexibel kader aan te bieden waarbij studenten worden begeleid en aangemoedigd, maar toch voldoende vrijheid krijgen om hun eigen weg te gaan.

 

pilot

Een jaar geleden werd het sociale stageproject op poten gezet, maar pas in het tweede semester werd het definitieve startsein gegeven met een infosessie. Hier besloten negen studenten om te starten met vrijwilligerswerk. “De studenten kregen een lijst mee naar huis waarin een aantal organisaties kort in het licht werden gesteld. De lijst diende als een soort leidraad, de vermelde organisaties hadden we gecontacteerd om te polsen of het goed was dat er eventueel een student voor korte periode zou meelopen”, vertelt Tess. “Er zijn natuurlijk veel meer organisaties, helaas hebben we niet de mogelijkheden om overal ons project voor te stellen. We moedigen de deelnemers dus ook aan om zeker in hun eigen omgeving en vanuit eigen interesses verder op zoek te gaan naar organisaties waar ze aan de slag kunnen.”

 

In het midden van het traject was er een reflectiemoment waar de studenten de kans kregen om te reflecteren over hun eigen ervaring en deze uit te wisselen met medestudenten. Het semester werd afgesloten met een slotmoment en het uitreiken van een certificaat. “Het fijne aan dit project is dat je er als student niet alleen voor staat. Als er zich problemen voordoen, kun je steeds bij ons aankloppen. Tijdens de bijeenkomsten of in onze facebookgroep kun je bovendien je ervaringen delen. Natuurlijk loopt er wel eens iets mis, maar daar trek je je lessen uit. Een goede of slechte stage? Je leert altijd iets bij. De verhalen van anderen aanhoren zorgt voor een dubbele ervaring.”

 

concretiseren

Dit academiejaar worden de sociale stages weer aangeboden. “Door de infosessie nu in het eerste semester te plannen, kunnen we het hele jaar door begeleiding aanbieden. Na ons proefproject hopen we nu meer studenten te bereiken, van alle campussen van de universiteit.”

 

Maar is die stage qua tijd ook haalbaar voor alle studenten? Hoeveel uren moeten de studenten zich kunnen vrijmaken voor dit project? “We vragen dat iedereen, wanneer ze aansluiten, minstens twintig uur als vrijwilliger aan de slag gaat voor zijn of haar organisatie. We moedigen de studenten natuurlijk aan om op langere termijn een plekje vrij te maken in hun agenda voor vrijwilligerswerk. We geven de studenten echter de vrijheid hier zelf hun weg in te vinden.” Dat kan alvast geen struikelblok zijn wanneer je twijfelt over je deelname.

 

Heeft Tess nog een laatste tip voor ons? “Probeer iets te vinden dat voor jou haalbaar is en waar je je goed bij voelt. Communiceer duidelijk met de organisatie over jouw verwachtingen en vraag naar hun noden en verwachtingen. Voel je dat je daar nuttig kan blijven en zie je dat zitten, blijf er dan vol voor gaan!”

 

 

Ook dit jaar gaan de sociale stages van start. Als je interesse hebt om je maatschappelijk te engageren, ga dan zeker eens naar de infosessie op 19 oktober. Surf naar de website van USAB als je de concrete info nog eens op een rijtje wilt zien staan.