studeertips: De Morgen vs. De Standaard

05/06/2019
🖋: 

De examenperiode is weer begonnen, wat betekent dat we langs alle kanten bekogeld worden met studeertips. Wanneer we het internet openen tijdens de examens worden we er meteen door overvallen, zelfs de grote kranten doen eraan mee. Een ontspannende blokpauze zit er dus niet in. Misschien ga je er wel zelf naar op zoek omdat je nog steeds geen ideale studiemethode gevonden hebt, of omdat de jouwe te veel tijd in beslag neemt. Of misschien stuurt je moeder links naar deze artikels door om subtiel te hinten dat je moet beginnen studeren. Waarschijnlijk is je dan ook al opgevallen dat De Morgen en De Standaard jaar na jaar dezelfde tips publiceren. Dat moeten dan wel heel erg goede tips zijn, niet?

Over één ding zijn de twee kranten het absoluut eens, het structureren van je leerstof is essentieel tijdens het studeren. Over hoe je voor die structuur zorgt daarentegen hebben ze uiteenlopende suggesties. Volgens De Morgen gaat het voornamelijk om het opnieuw structureren van de leerstof door je notities te reorganiseren of door verbanden te leggen in je hoofd. Betekent dit dat je je cursus filosofie kan weggooien en rustig kan netflixen wanneer je een verband tussen Camus en Sartre kan leggen? Volgens ons betekent het alleen dat je die stukken goed begrijpt, maar soit. Het eerste wat De Standaard aanhaalt is wat we kennen als het heiligste deeltje van de cursus. Ja, je kan het al raden: de inhoudstafel. Dit is natuurlijk een erg handig uitgangspunt, maar wat doe je als je helemaal geen cursus krijgt (en soms zelf geen PowerPoint)? Het artikel van De Standaard richt zich op diegenen onder ons die te laat zijn begonnen met studeren, dus een eigen inhoudstafel maken zit er dan waarschijnlijk ook niet meer in. Maar geen nood, door genoeg aandacht te besteden aan titels en ondertitels kom je volgens ons ook al een heel eind.

 

De Morgen

Kort samengevat is het eerste wat De Morgen schrijft dat je je fluostiften beter direct in de vuilnisbak gooit. Markeren is namelijk volgens onderzoek van de Association for Psychological Science een van de minst effectieve studeertechnieken. De krant vermeldt echter niet dat het hier alleen gaat om markeren an sich en niet in combinatie met andere technieken. Zo is markeren gecombineerd met aantekeningen maken al efficiënter. Het artikel geeft ook aan dat de cursus een tweede keer lezen niet erg nuttig is. Dus vanaf nu minstens een tien door één keer door de cursus te bladeren en dus meer dan genoeg tijd om nog een terrasje te gaan doen? Toch niet, herhalen, herhalen, herhalen is de boodschap. Best wel paradoxaal, aangezien je bij het herhalen ook herleest. Verder moet je voldoende slapen en studeren over ruime intervallen. Dat laatste werkt dus alleen voor studenten die vroeg beginnen en is voor de meesten irrelevant in dit stadium. De laatste tip, jezelf voortdurend vragen stellen, is eentje die wij ook aanbevelen. Zo ben je actief bezig met de stof, waardoor je deze sneller en beter onthoudt en dus minder studeerwerk hebt. En dat is toch wat we allemaal willen.

 

De Standaard

De Standaard overloopt eerst een aantal praktische zaken die je niet mag vergeten zoals je examenrooster checken, nadenken over de efficiënte manier om te studeren, al je materiaal verzamelen en nog eens kijken welke informatie op Blackboard ter beschikking staat. Dit is vrij basaal en laten we eerlijk zijn, niemand die het artikel opent zal denken: amai, daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Maar goed, zo heb je toch nog een dubbelcheck. De volgende stap bij tijdsgebrek is logischerwijze selecteren. Het is aan jou om zelf te beslissen waar je de focus legt. Je kan je hierbij bijvoorbeeld laten helpen door medestudenten die wel op tijd begonnen zijn. Verder is er volgens de krant één onderdeel van de leerstof dat je boven je bed moet hangen of onder je kussen moet steken, namelijk de PowerPoint. Hier kunnen we niet tegenin gaan, PowerPoints bevatten immers de essentie van de leerstof. Helaas gebruikt niet elke prof ze en in dat geval moet je het dus zelf maar uitzoeken. Daarnaast raadt De Standaard je aan om ook een planning te maken wanneer je te laat begonnen bent en te vertrouwen in je eigen studiemethode. Een beetje ironisch in een artikel met studeertips.

 

dwars

Artikels over studeertips kunnen hulp bieden wanneer je zelf even het noorden kwijt bent of inspiratie nodig hebt, maar indien je een studiemethode hebt die echt werkt voor jou, just do it! Al wordt beweerd dat deze niet zo efficiënt is of andere beter zijn, jij hebt al bewezen dat jouw studiemethode voor jou gewoon werkt. Bovendien zijn vele tips cliché en heb je ze al eerder gehoord. Maar herhaling is dan ook essentieel, zoals in één van de artikels geschreven staat.