stoethaspel

het laatste woord

07/03/2021

Je zal het maar voorhebben: het ligt op het puntje van je tong en toch kan je er niet opkomen. Dat ene woord ontglipt je keer op keer. Ook dit jaar schiet dwars alle schlemielen in zulke navrante situaties onverdroten te hulp. Maandelijks laten we ons licht schijnen op een woord waar de meest vreemde betekenis, de meest rocamboleske herkomst of de grappigste verhalen achter schuilgaan. Deze editie werpen we ons licht op de 'stoethaspel'. 

Dames en heren, pak uw verrekijkers, zet uw flitsers uit! Volgens mij hebben we er eentje in het wild gevonden! Ziet u hem zitten, daar, met zijn shirt binnenstebuiten op dat terrasje? Kijk, hij heeft net iets besteld! "Alsjeblieft! Geniet van je biertje!" "Jij ook." Ja! Volgens mij hebben we er een! “Zo, zo, wanneer bent u uitgerekend?” “Nou zeg, ik ben niet zwanger hoor, en bedankt”. Fantastisch, dames en heren, fantastisch! Al mijn hele leven ben ik op zoek naar een exemplaar in het wild, en eindelijk heb ik er een gevonden! Een echte inheemse stoethaspel! 

Zoals u misschien al had vermoed behoort de stoethaspel tot de knulligsten der tweevoeters. Deze soort wordt op zowel verbale als fysieke uitglijders betrapt. Elke ochtend weer treft u hem aan in zijn nest, zijn koffie half in zijn kopje en half over zijn hand gietend. Na zijn van de grond geraapte boterham te hebben genuttigd en vervolgens zijn rechtervoet in de linkersok te hebben gestoken, verlaat hij zijn verblijfplaats om brokken te maken, chaos te strooien en per ongeluk te beledigen. 

Waar de stoethaspel zijn naam aan dankt, wordt nog hevig over gediscussieerd. U zou kunnen denken, hooggeachte bezoeker, dat een ‘stoet’ een grote wolk mensen is en een ‘haspel’ een handig ding om uw kabels en slangen mee op te bergen, maar vanwaar dan die benaming voor dit o zo interessante exemplaar? Ik zal u zeggen; de stoethaspel heeft niets te maken met slangen en menigten, zijn benaming heeft hij van zijn voorouders gekregen. Zijn verre voorouder, de stoetel, was al onbehouwen en onbeholpen. Kruis die met iemand die nogal wat haspelt, wat wil zeggen iemand die vaak verward is, en ziedaar! De stoethaspel ziet het levenslicht. 

Helaas is de stoethaspel met uitsterven bedreigd. Waar veel andere soorten het gedrag van de stoethaspel, vaak ongewild, wel eens vertonen, spreekt zijn taxonomische aanduiding niet meer tot de verbeelding. Vaak wordt hij nogal denigrerend ‘kluns’, ‘sukkel’, of ‘prutser’ genoemd. Krijgt u weer eens een beuk op straat, noem het beestje dan liefst bij zijn naam. “Hé stoethaspel, kijk eens uit je doppen!"