Je zal het maar voorhebben: het ligt op het puntje van je tong en toch kan je er niet opkomen. Dat ene woord ontglipt je keer op keer. Dit jaar schiet dwars alle schlemielen in zulke navrante situaties onverdroten ter hulp. Maandelijks laten we ons licht schijnen op een woord waar de meest vreemde betekenis, de meest rocamboleske herkomst of de grappigste verhalen achter schuilgaan. Deze exameneditie het woord ‘soggen’.
Wij studenten doen het graag en ook heel veel. Er is een grote kans dat je het nu aan het doen bent en vlak na je examen zegt het écht nooit meer te zullen doen. Massaal delen we onze confessions op Facebook, verdiepen ons in kattenfilmpjes of bingewatchen die ene serie. Soggen is in januari en juni dé favoriete bezigheid van de student. Maar waar komt dat woord nu vandaan? Eigenlijk gaat het om de afkorting SOG – Studie Ontwijkend Gedrag – dat nu in vele vormen te gebruiken is. Wij, studenten, hebben last van sog, soggen er op los en uiteindelijk moeten we er soms helaas achter komen te veel te hebben gesogd.
Eigenlijk is soggen afkomstig uit de Nederlandse studentencultuur en was het lange tijd dan ook geen officieel woord. Wel werd het al in 2011 tweede in de verkiezing Woord van het Jaar in de categorie Jongerentaal en kan je het inmiddels in het woordenboek terugvinden. Intelligent klinkt het dan misschien wel niet, maar makkelijk in de mond ligt het wel. Natuurlijk klinken synoniemen als ‘procastrineren’ of ‘lijden aan het studentensyndroom’ een stuk interessanter en intelligenter, maar om nu die foto met die net gebakken overheerlijke cake te delen met #procastrinatie?
Zeker in deze periode wordt er weer enorm veel geschreven over ons uitstelgedrag. Van tips om het te voorkomen (breek het geheel op in kleinere taken en motiveer jezelf waarom je het doet), apps die een boompje laten groeien zolang je je browser niet opent (Forest), tot de hele wetenschap achter waarom wij toch zo graag soggen (is het angstvermijding of een verkeerde planning die ontmoedigt?). En wij studenten? Wij zien het langskomen tussen de kattenfilmpjes door en beloven maar weer om de volgende keer écht op tijd te beginnen. Wat momenteel dan misschien ook meer in ons straatje ligt, is de mening van onze voormalige hoofdredacteur die soggen een basisrecht noemde: ‘Af en toe’ even ontspannen met onzin tussen al die belangrijke plichten door, heerlijk.
- Login om te reageren