Sinterklaas in Nederland

Rewind
24/11/2011
🖋: 

REWIND Nicolaas van Myra. Nee, geen lampje dat gaat branden? Deze dan: Sint-Nicolaas? Niets? Desalniettemin danken wij aan deze man ons Sinterklaasfeest: Myra ligt in het hedendaagse Turkije en toen de Arabieren dit grondgebied binnenvielen, verhuisde zijn stoffelijke overschot naar het Italiaanse Bari, dat vanaf de 15de eeuw aan Spanje behoorde. En voilà, zo werd onze Sint uit Hispanje geboren.

 

PLAY Het begon elk jaar met de intocht van Pakjesboot 12: hoogtijdagen voor de adrenalineklieren. Nadat je ’s avonds op het puntje van je stoel ging zitten om de prachtigste klanken uit je keel te laten vloeien dook je gespannen in bed. Tikten daar de hoeven van Amerigo? En was dat geschuif niet Zwarte Piet, die zich door de schoorsteen wrong? Uiteraard, want het is Pakjesavond. De stuntelige gedichtjes en een overdosis aan gescheurd pakpapier zijn nog steeds onlosmakelijk verbonden met de ontknoping van deze zinderende periode.

 

FAST FORWARD En dan, op de grote knie des vaders, versteend van de ontgoocheling, prevel je: “Hij bestaat dus niet?” Het besef droop langzaam binnen: iedereen had je voor de gek gehouden. Je voelde je belazerd. Langzaam ging het harde leven verder en leerde je omgaan met de desillusie. Maar toch, kauwend op een pepernoot, zie ik de maan schijnen door de bomen en droom ik stiekem weg: in een jutezak naar het zonnige Madrid.