Rescue Rangers

Rewind
27/03/2011

‘Pa-pa-pa pak ze dan, Rescue Rangers, ko-ko-ko kom d’r aan, wat een helden!’ Geboren in de jaren 80? Dan voelt u nu spontaan een gezonde portie adrenaline opborrelen. Knabbel en Babbel, ditmaal strak in het pak en vlot articulerend, schitteren in de rol van hun leven als de Starsky en Hutch onder de tekenfilm-eekhoorns.

REWIND Deze animatieserie van Walt Disney Studios verschijnt in maart 1989 voor het eerst op de Amerikaanse televisie in de vorm van een langspeelfilm. De vaste Disney-waarden Knabbel en Babbel (origineel: Chip and Dale) worden er pas in laatste instantie bijgehaald en vormen samen met de aan kaas verslaafde Australische muis Monterey Jack, zijn huisvlieg Zipper en de verstrooide babe Dottie (origineel: Gadget) het detectiveteam Rescue Rangers.

 

PLAY Geïnspireerd op Indiana Jones en Magnum P.I. zorgen Knabbel en Babbel voor de nodige dosis comic relief bij het oplossen van misdaden die onzichtbaar zijn voor het doorsnee politieoog – CSI avant la lettre dus. Of het nu gaat om een gestolen lading pinda’s in de plaatselijke zoo of het dwarsbomen van de plannen van de in een paars kostuum gehulde maffiabaas Fat Cat en zijn bende, geen enkele misdaad glipt door de mazen van de wet. De knagende superhelden worden op slag populair. Fastfoodketen McDonalds komt op de proppen met een gepersonaliseerde Happy Meal – inclusief speelgoedfiguurtjes – en er wordt gewerkt aan een eigen stripreeks en een gelijknamige videogame.

 

FAST FORWARD Fans van het eerste uur moesten wachten tot 2005 voordat Walt Disney het gros van de afleveringen uitbrengt op dvd. Ondertussen wordt de serie beschouwd als een van de populairste van Disney en zorgt stripgigant BOOM! Studios vanaf 2010 voor een heuse Rescue Rangers revival dankzij een splinternieuwe reeks comics.