project bibliotheek

de nieuwe leerruimte op campus Middelheim

05/10/2016
Bron/externe fotograaf

Universiteit Antwerpen


Het leven van de student is er één van keuzes. Je kent allicht de driehoeksrelatie die je moet aangaan tussen goede punten, slaap en sociaal contact. Je kan er wel maar twee kiezen. Het merendeel reflecteert nu al grinnikend dat goede punten scoren het niet gaat halen. Maar op een goede dag besluit je dan toch de bibliotheek van je campus aan te doen om de in alcohol gedrenkte studievoortgang toch dat beetje aan te scherpen. Maar luidop jammerend constateer je dat deze weer overvol zit met mensen die hetzelfde plan als jij hadden. Herkenbaar?

De Universiteit Antwerpen groeit en daarmee ook haar logistieke en infrastructurele uitdagingen. Nadat de Stadscampus hieraan tegemoet kwam met de bouw van een nieuwe bibliotheek wordt de focus nu verlegd naar Wilrijk. De buitencampussen zijn overgesatureerd en de bibliotheken kunnen niet meer aan alle wetenschappelijke eisen voldoen zoals groeps- en praktijkgerichte werkruimtes. Veronique Réga van het departement Bibliotheek zette, samen met collega's en studentenafgevaardigden, haar schouders onder het bib-project. Een eerste resultaat daarvan valt nu te bewonderen op campus Middelheim waar, volledig in lijn met de werk- en leerruimtes aan andere Europese universiteiten, een nieuwe leerruimte is voorzien in gebouw G: 'De Parabool'. dwars mocht samen met Véronique eens gaan rondneuzen.

 

Niet alleen is deze ruimte een streling voor het oog qua inkleding, maar er is ook gedacht aan ergonomie en comfortabel werken. Zo zijn er prachtige, ergonomische stoelen die mij haast tot kleptomanie in het kader (lees: excuus) van rugpijnpreventie drijven. Er zijn zetels met tafeltjes voor de meer relaxte poging tot groepswerk (lees: Facebook checken). Er zijn ook akoestische panelen ter beschikking, oftewel jouw-stem-stoort-me-dus-doei-panelen waarmee je jouw werkgroepje selectief doof kunt maken zonder jezelf te isoleren in een klein kamertje. De ruimte kenmerkt zich ook door het ontbreken van personeel; er is geen balie. Je komt binnen aan de hand van je studentenkaart. Er is wel mogelijkheid tot live chatten met het personeel, voor de rest bestaat de bewaking uit camera’s. Dit geeft een aantrekkelijk zelfstandig karakter aan de leerruimte. Er is zelfs een wandelband voorzien voor wie wél wilt wandelen, maar de echte buitenwereld niet zo aantrekkelijk vindt. Het ding is zelfs aangenaam stil!

 

 

Naast deze nieuwe leerruimte, zet Veronique Réga samen met haar collega’s verdere projecten op poten op campus Groenenborger en campus Drie Eiken. Op beide campussen zullen de studenten ook actief betrokken worden op het gebied van inkleding en design. Zo hebben de studenten interieurarchitectuur als bachelorproef een ontwerpvoorstel in kunnen dienen voor het design van de bib op Groenenborger. Verder zal er geïnvesteerd worden in materialen zoals 3D-printers, plotters en dergelijke. De ruimtes bieden samen plaats aan een kleine vierhonderd studenten.

 

Dit alles wil men realiseren zonder nieuwbouw, maar via renovatie en herinrichting – wat de projecten alleen maar meer rendabel maakt. De bibliotheek op Middelheim werd onderbenut en was volgestouwd met talloze boekenrekken dewelke de ruimte tot een archief degradeerden. Nu is de ruimte opengetrokken met een panoramisch uitzicht, gelijkend op een luchthaventerminal. Weliswaar is het uitzicht een tikkeltje luguber, je kijkt op je rechterkant namelijk pal op een kerkhof. Op zich is het een mooi existentieel gegeven: hoe hard je ook studeert, het kerkhof wacht. Misschien toch maar beter een pintje gaan drinken? Het leven van de student is er een van keuzes …