proffenprofiel: Stefaan Walgrave

over Trump, cafeïnevrije koffie en spelletjes met de politie

25/11/2016
🖋: 

De rubriek ‘proffenprofiel’ toont professoren zoals je ze nog nooit zag: als mens. dwars stelt de vragen die bij menig student al jaren door het hoofd spoken; of zijn/haar docent ooit een gooi zal doen naar het presidentschap bijvoorbeeld. In deze editie is het de beurt aan Professor Stefaan Walgrave, hoogleraar aan het Departement Politieke Wetenschappen.

1. Zingt u onder de douche?

Ja, luid en vals. En meer als ik goed gezind ben. Meestal staat de radio aan en zing ik mee.

 

2. Als u overal ter wereld wakker zou kunnen worden, waar zou dit dan zijn?

In een tentje ergens hoog in de bergen. Mooi weer, nog wat fris, sneeuw op de toppen, steile wanden, zicht in alle richtingen.

 

3. Koffie of thee, en waarom?

Koffie met cafeïne drink ik alleen als het nodig is (als ik in slaap val boven een studentenpaper bijvoorbeeld). Voor de rest drink ik veel koffie zonder cafeïne. Je kan dus zeggen dat ik een échte koffieliefhebber ben want ik drink het meestal voor de smaak en niet voor het effect. Thee drink ik als ik thuis werk, maar dan meer als excuus om eens uit mijn bureau naar beneden te lopen dan echt voor de smaak.

 

4. Walgrave for President of een andere politieke ambitie?

Geen politieke ambities, maar als ik ze had zou het minstens ‘for president’ zijn. Politici hebben een zeer onbenijdenswaardig leven. Zoveel kritiek krijgen en over de hekel gehaald worden, voor wat eigenlijk? Dus ik bewonder ze voor hun moed maar wil niet een van hen zijn.

 

5. Wat was het meest memorabele moment uit uw studententijd?

Betogingen tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Heerlijke kat-en-muis-spelletjes met de politie. Een scoutsspel in het groot.

 

6. Welk advies zou u Donald Trump geven?

Wees niet jezelf.

 

7. Wat is uw guilty pleasure?

Er zijn er veel, vrees ik. Eentje dat ik durf toegeven: boterhammen met choco, elke morgen weer.

 

8. Kunt u een tipje van de sluier oplichten over wat u gaat vragen tijdens het aankomende examen of heeft u nog bruikbare tips voor de studenten?

Work hard, play hard. Geniet van je vrijheid en het onbezorgde leven, maar als er gewerkt moet worden ga er dan volop tegenaan.

 

Bedankt professor!