Praag

Post!
20/03/2009
🖋: 
Auteur extern
Florence Reith

Liefste dwars,

 

Het is bewezen dat Tsjechisch één van de moeilijkste talen is om aan te leren. Ik heb dus een excuus voor het feit dat ik na ruim een half jaar in Praag nog steeds niet verder kom dan "ja”, “nee”, “dank u”, de hoeveelheid broodjes en “tot ziens”. Met Engels kan je je bovendien buiten de toeristische restaurantjes en winkels niet redden.

 

Het communisme is intussen al even verdwenen uit Oost-Europa, maar nog niet uit de mensen. Pragenaars kunnen nors uit de hoek komen, maar ze zijn ingetogen, netjes, correct en werken hard. En ze zijn trots op hun stad met haar eigen cultuur en geschiedenis. En dat is terecht.

 

Praag hunkert naar het westen. De luxe die Praag uitstraalt, kunnen alleen westerlingen zich permitteren, het inkomen van de gemiddelde Tsjech is daarvoor te laag. Voor studenten is Praag echter alvast een droomoord. Je ontmoet hier studenten van allerlei nationaliteiten. En met enkel halve dagen les in een groep van maximaal twintig studenten en examens verspreid over het hele jaar, kon ik voor het eerst sinds lange tijd onbezorgd van mijn kerstvakantie genieten.

 

Colleges worden gegeven in een vaak onvindbare Posloucharna, een kleine hoorzaal in het ziekenhuis zelf, waarna meteen de witte jas wordt aangetrokken. Het valt me op dat de bereidheid van de dokters om een student een dag op sleeptouw te nemen hier groter is dan in Antwerpen. Toch valt er aan de Praagse ziekenhuizen nog veel te verbeteren wanneer ik ze met het UZA vergelijk. De patiënt-artsrelatie, de communicatie en de ziekenhuisvoorzieningen kunnen niet tippen aan de Belgische situatie, hoewel de kennis van de dokters adequaat te noemen is. Het niet altijd gewaardeerde vak Communicatie aan de UA blijkt dan toch zijn vruchten af te werpen!

 

Ben je een keertje in Praag? Ga dan zeker naar de top van de Petřínheuvel en geniet van het uitzicht op de stad. Het gevoel dat je dan krijgt is onbetaalbaar, voor jong en oud, voor oost en west. Want met Praag aan je voeten, voel je je de koning te rijk en ligt de wereld voor je open.

 

Florence

 

Wist je dat...

… je in Praag altijd moet kloppen op wc-deuren, want deze hebben zelden een slot.

… een driegangendiner je zo’n 250Czk (ongeveer 10 euro) kost.

… een biertje goedkoper is dan een klein flesje Coca Cola. Een halve liter bier (pivo) kost nog geen euro, en maar 10 eurocent in de winkel.

… Praag ook wel ‘de stad van de honderd torens’ wordt genoemd. Dit is in werkelijkheid een zware onderschatting, want de stad telt ongeveer 550 torens.

… in Praag de H&M duurder is dan bij ons.

… de Vltava (Moldau) in 2002 overstroomde en grote delen van Praag onder water zette.