Onschuld: veerkrachtige mensen in een dolgedraaide wereld

de dwarsdoorsnede

18/03/2017
Bron/externe fotograaf

Stef Stessel


dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Deze keer: het afgelopen week in première gegane theaterstuk Onschuld van de Roovers.

Iedereen heeft zijn last te dragen. Een koppel heeft hun dochter verloren, twee sans-papiers proberen in een nieuw land een nieuw leven op te bouwen, een diabetische ex-communiste wenst dat ze eigenares was van een tankstation, want dan zou één sigaret volstaan om alles de lucht in te laten vliegen. Ze moet echter genoegen nemen met intrekken bij haar dochter en diens partner. Een oud-filosofe heeft haar geloof verloren, een blind meisje danst voor mensen die ze zelf niet kan zien. Een eenzame vrouw verontschuldigt zich voor een zoon die ze niet heeft.

 

Op het eerste gezicht lijken deze mensen slechts losse draadjes die toevallig op dezelfde plek werden samengebracht. Gedurende negentien scènes gaan ze elkaar echter steeds meer kruisen. Ze raken verweven, eerst losjes, daarna strakker. Het resultaat: een ijzersterk stuk over onze prestatiegerichte maatschappij, op een manier waarop dood, liefde en humor met elkaar verwikkeld geraken. Een zwaar thema, zo lijkt het, maar door de juiste combinatie van ernst en zwans zeker verteerbaar, ook na een zware les- of werkdag.

 

Onschuld (de Roovers) | © Stef StesselOnschuld (de Roovers) | © Stef Stessel

 

Onschuld is één van de bekendere werken van Dea Loher (°1964), die tot de meest succesvolle hedendaagse Duitse theaterauteurs behoort. Robby Cleiren, Luc Nuyens en Sofie Sente van de Roovers brengen dit stuk op meer dan geloofwaardige wijze tot leven. Hierbij worden ze ondersteund Isabelle Van Heecke, Danny Bouman, Evgenia Brendes, Leen Diependaele, Idrissa Mbengue en Jovial Mhbenga.

 

 

Benieuwd? De Roovers toeren doorheen België en Nederland. Het programma en tickets vind je terug op de website van de Roovers.