muziek tijdens het studeren: goed idee of niet?

03/06/2017
muziek bij het studeren
🖋: 

Zo een drietal keer per jaar, rond elke examenperiode, komt dezelfde discussie weer bovendrijven. Is muziek afspelen tijdens het studeren nu prestatiebevorderend of leidt muziek ons net af van onze studie?

Om te beginnen moet er geduid worden dat dit artikel geen wetenschappelijk onderzoek is. Er zijn verschillende universiteiten die hier wel onderzoek naar hebben gedaan, maar verschillende uitkomsten hebben tot op de dag van vandaag nog niet echt een sluitend antwoord kunnen bieden. Britse wetenschappers hebben bijvoorbeeld in een test aangetoond dat studenten die tijdens een examen muziek beluisterden slechter scoorden dan de groep die in absolute stilte de test aflegde. Aan de andere kant is er ook ‘het Mozart-effect’. Bij een test in 1993 ontdekten Amerikaanse neurobiologen dat het (op voorhand) beluisteren van Mozart een positieve invloed had op de IQ-scores van hun proefpersonen.

 

De wetenschappelijke studies buiten beschouwing gelaten lijkt het vooral van persoon tot persoon af te hangen of je nu beter met of zonder muziek studeert. Sommigen worden te veel afgeleid door muziek, anderen kunnen dan weer niet tegen complete stilte. Voor deze laatste groep volgen hier enkele tips.

 

Zet geen radio op. Hoewel er enkele radiozenders zijn die elke examenperiode een aangepaste ‘blokprogrammatie’ hebben, is het luisteren naar de radio heel afleidend. Tussen de liedjes door komt er nieuws en reclame aan bod en ook gesprekken tussen de dj’s en bellers zijn niet echt goed voor de concentratie. Het is daarom ook beter om muziek op te zetten waar geen tekst in voorkomt. Zo voorkom je dat je meer naar de tekst gaat luisteren en minder gefocust bent op de cursus die je moet lezen. Kies daarom voor bijvoorbeeld klassieke muziek en liefst rustige, harmonieuze muziek met weinig tempowissels, zodat je brein niet te veel verschillende prikkels krijgt. Bij uitbreiding zijn instrumentale nummers en filmmuziek dus vaak ook een goede optie. Voor diegenen die nog verder willen gaan kan je ook natuurgeluiden opzetten. Op YouTube zijn urenlange compilaties te vinden met enkel vogelgeluiden, het ritselen van bladeren of de tikkende regen.

 

Buiten de muziekkeuze op zich, is het ook belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden. Het urenlang verder klikken op YouTube, op zoek naar de perfecte studeermuziek, kan zonder dat je het doorhebt een uur of meer van je tijd in beslag nemen. Maak daarom op voorhand al een playlist, zodat je niet tijdens het studeren nog moet gaan zoeken. Maak je playlist ook niet te lang. Als je je playlist ongeveer afstelt op de duur van je studeertijd – maximum 1 à 2 uur aan een stuk – weet je dat het tijd is voor pauze wanneer de muziek stopt. Zorg er ook voor dat je je scherm van je laptop of gsm afzet als je deze enkel gebruikt voor je muziek. Zo word je niet afgeleid door een (extra) lichtbron. Zelfs al zit je alleen, gebruik altijd oortjes om muziek te beluisteren zodat je niet wordt afgeleid door andere geluiden van buitenaf. Zorg er tot slot wel voor dat je je muziek niet te luid zet. Je moet er voor zorgen dat het effectief achtergrond muziek blijft en dat de muziek niet de bovenhand krijgt op je concentratie.

 

En voor diegenen die liever zonder muziek studeren: muziek tijdens je pauze, vlak voor het slapengaan of voor het examen zelf geeft sowieso een kalmerend effect. Veel succes alvast!