LOVELIGHT FARMS: CRUSH OP JE BESTIE?

close-up: recensie

29/01/2024
Lovelight Farms (© Sam Palencia | dwars)
Bron/externe fotograaf

Sam Palencia

🖋: 

Lovelight Farms is een kerstroman van auteur B.K Borison over Stella, de eigenares van een kerstbomenboerderij waar heel wat misloopt. Zo gaan er veel bomen dood, is het hek kapot en leeft er een familie wasberen in haar schuur. Door al die problemen komt Stella in geldnood. Ze moet een moeilijke keuze maken: de boerderij opknappen of haar werknemers Beckett en Layla blijven betalen. Daarom schrijft ze zich in voor een wedstrijd van de bekende reisinfluencer Evelyne St. James. Als ze die wedstrijd wint zal Evelyne een artikel schrijven over haar boerderij. Dan zullen meer mensen de boerderij bezoeken, wat haar redding zou zijn. Het enige probleem is dat Stella zich voor de wedstrijd heeft ingeschreven met haar vriendje, maar die heeft ze niet. Daar bedenkt ze een oplossing voor:  Luka, Stella’s beste vriend, stemt ermee in om te doen alsof hij haar vriendje is. Dat zorgt dan weer voor een ander probleem: Stella is al jaren verliefd op Luka en nu moeten ze doen alsof ze een koppel zijn.  Ze denkt dat dat niet voor te veel verwarring zal zorgen, maar is dat ook zo? Als je net als Stella denkt van niet staat er je een hoop te wachten. 

De roman geeft je als lezer het gevoel dat je een melige kerstfilm bekijkt. Het boek speelt zich af rond de kerstperiode en dat is al genoeg om mij in de sfeer te brengen. De boerderij moet namelijk gered worden voor Kerstdag. Je krijgt hierdoor het gevoel dat ze een kerstmirakel nodig hebben. Ten tweede brengt Lovelight Farms het kerstnummer Christmas tree farm van Taylor Swift tot leven. Als je dat nummer beluistert, snap je helemaal wat ik bedoel. De verhaallijn van het boek is duidelijk en er zit bovendien ook nog een beetje mysterie in verwerkt.  Zo word je niet overrompeld door de schattige liefde tussen de twee hoofdpersonages. Heel het boek lang ben je aan het wachten op het moment waarop ze eindelijk doorhebben dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Als lezer is dat al van bij het begin duidelijk, maar voor Stella en Luka geldt dat liefde blind maakt.
Het enige minpunt in het hele boek is de ontknoping. Ik verslikte me bij het lezen bijna in m’n chocomelk. Dat was omdat er een heuse plottwist kwam aangelopen. Stella’s reactie wanneer Luka haar eindelijk vertelt dat hij verliefd is op haar, lost mijn verwachtingen niet in. Ze reageert compleet anders dan ik als lezer verwacht. Toch is die plottwist toch essentieel voor de verderzetting van het verhaal, en omdat Luka een knuffelaar is, komt op het einde alles weer goed.

Persoonlijk ben ik dol op een voorspelbaar, romantisch boek. In het begin al weten dat de twee hoofdpersonages samen zullen eindigen, maakt het voor mij leuk om aan een melig boek te beginnen. Ik hou ervan om te giechelen bij elk gênant moment en daar zijn er in dit boek genoeg van. Ik vind het geweldig om als lezer te weten dat de hoofdpersonages gevoelens hebben voor elkaar, maar dat zij dan toch heel het boek lang de blikken van de ander negeren. Lovelight Farms is perfect voor in de winterperiode en het wordt best gelezen onder een knus dekentje met een glas chocomelk.

PS Als je niet genoeg zou krijgen van voorspelbare kerstromantiek: Lovelight Farms is het eerste deel van een vierdelige boekenreeks. Elk boek in de reeks heeft verschillende hoofdpersonages en focust op een ander koppel, maar alle boeken spelen zich wel af in dezelfde wereld. Dus als je heel veel houdt van nevenpersonages Beckett en Layla, zijn de andere delen zeker een aanrader.