kubuskampioen

Humans of UAntwerpen

19/10/2020

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer: geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je in te schrijven aan Universiteit Antwerpen. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

Gitaar, origami, schaken: noem maar op, hij kan het allemaal. Giles Mampaey (21) is student Industrieel ingenieur elektronica-ICT en Belgisch recordhouder Rubiks kubus. Het nationaal record voor de 3x3 kubus met één hand staat al meer dan vijf jaar op zijn naam. Naast de jaarlijkse kubuscompetitie die hij met een vriend organiseert, kon je hem het afgelopen jaar terugvinden bij het UAntwerp Solar Boat-project. “Eigenlijk weet ik nog niet wat ik later wil doen, maar ik zal wel zien hoe alles evolueert”, lacht hij.

 

van beginner tot speedcuber

“Toen ik tien jaar oud was, leerde iemand me op kamp de eerste twee lagen van een Rubiks kubus op te lossen”, vertelt hij. Na lessen te volgen tijdens de middagpauze, mee te doen aan enkele kleine toernooien op school en zich te verdiepen in het onderwerp aan de hand van video’s op YouTube werd hij steeds beter. Op dat punt maakte Giles de afgelopen jaren zelfs een aantal reizen – bijvoorbeeld naar Milaan, Parijs en Bristol – om te participeren in grootschalige kubuscompetities. 

Hij zag de topkubussers van de wereld toen hij in 2017 naar het wereldkampioenschap in Parijs ging. “Het was echt heel indrukwekkend om dat mee te maken. Er waren ontzettend veel mensen aanwezig op dat evenement, onder wie Ernő Rubik, Hongaars wiskundige en uitvinder van de Rubiks kubus.” De voorbije twee jaar is Giles iets minder actief in wedstrijden, maar doet hij natuurlijk wel elk jaar mee in Annuntia Open, het toernooi dat hij samen met vriend en nationaal kampioen, Bruno Vervoort, organiseert. “Er zijn altijd mensen van alle skill levels aanwezig. Mensen die nog maar net begonnen zijn, verwelkomen we evenzeer met open armen. Zo ben ik uiteindelijk zelf ook ooit gestart.”

 

onverwacht innovatief  

Vorig academiejaar maakte Giles deel uit van het UAntwerp Solar Boat Team. Dit project was gericht op het maken van de beste boot op basis van verschillende criteria. Hij moest bijvoorbeeld zo duurzaam en zo snel mogelijk zijn. Het doel is om innovatie teweeg te brengen in hernieuwbare energie door de batterijen en zonnepanelen te optimaliseren en op lange termijn het rendement te verhogen. “Mijn taak was om de software te schrijven voor het moederbord. Ik heb me vooral verdiept in de communicatie tussen alle componenten om alles zo efficiënt mogelijk met elkaar in verbinding te brengen”, licht hij toe. 

Giles heeft dus zeker zijn plaats gevonden aan UAntwerpen, al was dat niet altijd vanzelfsprekend. “In het middelbaar zeiden mijn leerkrachten grofweg dat ik nooit universiteit aan zou kunnen en toegegeven: mijn punten waren destijds echt niet zo goed.” Dankzij de focus op praktijk boven theorie bij Industrieel ingenieur bewees hij zijn leerkrachten hun ongelijk. “Ik vind dat je dingen beter kan begrijpen en leren wanneer je zelf iets maakt. Ik heb mijn opleiding pas gekozen in de zomervakantie voor ik in 2017 begon met studeren, maar ik heb er nog geen spijt van gehad”, meent hij. 

 

cubus ex machina

Naast het Solar Boat Project heeft Giles zich de afgelopen jaren met tal van andere projecten beziggehouden. “Ik programmeer wel graag, dus mijn vrienden en ik hebben een tijdje geleden een deurbel gemaakt voor mij, zodat ze, wanneer ze verbonden zijn met mijn wifi, met een app een alarm kunnen laten afgaan in mijn kamer.” Een verkeerslicht dat een vriend op een zatte avond mee naar hun kot heeft genomen, begint dan ook spontaan mee te knipperen. “Het zijn maar domme projectjes en absoluut geen baanbrekende dingen, maar ik amuseer me er wel mee”, lacht hij.

“Voor school heb ik dan weer een artificial intelligence gemaakt die schaakt. We hebben hem 18 à 19 miljoen borden gegeven, telkens met de winnende en verliezende positie, en nu kan hij een beetje schaken.” Een ander favoriet programma dat Giles het voorbije jaar van nul heeft gemaakt en grafisch heeft geprogrammeerd, is een AI die een Rubiks kubus kan oplossen. “Dat is iets waar ik echt wel trots op ben”, glundert hij. En daarmee is de cirkel rond.