Een paar dagen nadat de Oscars Los Angeles en de wereld hebben overgenomen, neemt Lingua's Kortfilmfestival 't Stad over. In het Antwerpse stralen studenten op de rode loper van Theater Elckerlyc. Waar de sterren van Hollywood vooral op de best dressed list proberen te belanden, wordt er in Antwerpen enthousiast met elkaar gesproken over het studentenleven. Voor een avond wordt de hele filmelite aan de kant geschoven en geldt als maatstaf maar een ding: liefde voor de film. En zoals over La La Land al talloze recensies werden geschreven, worden nu ook de films van het kortfilmfestival al op voorhand op de proef gesteld.
Pang Pang
Regisseur: Flore Pensaert
Duur: 8.11 minuten
Pang Pang is de perfecte opener voor dit festival. De manier waarop de titel verschijnt en het spel met licht en donker zetten de toon voor de rest van de avond. Deze film gaat over een vrouw die terugkijkt op haar leven en denkt: "wat als?" Regisseur Flore studeert film aan het RITCS en dat merk je. Door de mooie framing, kleurkeuze en geluid vergeten we bijna dat het script soms wat stroef in de oren klinkt.
Trailer De Golf
Regisseur: Robin De Stickere
Duur: 2.36 minuten
Deze kortfilm is – zoals de titel al verraadt – een trailer. Voor welke film? Die Welle. Hoewel de edit best goed zit en de typische spanning van een trailer aanwezig is, weten de andere aspecten van deze inzending elkaar niet aan te vullen.
Zvuk
Regisseur: Ben Verrept
Duur: 6.57 minuten
Wauw, hier word je stil van. Zo simpel en toch zo mooi. Dit verhaal wordt vanaf het eerste beeld al duidelijk, zonder dat enige uitleg nodig is. Een dove man zoekt naar geluid, naar muziek in zijn muisstille wereld. De mooie locaties, shots, het prachtige camera- en acteerwerk (Vic De Wachter) vullen elkaar buitengewoon goed aan. Naast narratief dus cinematografisch ook erg sterk.
(P)remise
Regisseur: Mathilde Luijten
Duur: 20.06 minuten
Deze film begint met vijf personages en de vraag is: wie is wie? Vanaf het moment dat je “Hé, pa!” hoort, merk je dat het uiterlijk van deze studentes niets zegt over hun rol en ben je op zoek naar de identiteit van alle personages. Een goed concept met mooie shots (vooral de bed- en badscènes zijn een favoriet), maar toch een tikkeltje te verwarrend. Een hele creatieve manier om met een groep vrienden van dezelfde leeftijd toch een complexer verhaal te kunnen brengen.
Kindness to strangers
Regisseur: Quinten Van Loon
Duur: 9.46 minuten
Cola is gevaarlijker dan je denkt. De opzet van deze film volgt het klassieke patroon van een thriller. Een jongen is alleen thuis, er staat een vreemde man voor de deur en wat er dan gebeurt ... is helaas redelijk voorspelbaar. Wel tonen de flashbacks en verschillende shots dat deze jonge filmmaker houdt van film. We zijn benieuwd naar wat de toekomst brengt.
Mon dou dou
Regisseur: Nina Broeckx
Duur: 7.39 minuten
Zo anders dan Zvuk (dat ook vijf sterren van ons kreeg), maar zo goed bedacht. Dit is alles wat een studentenkortfilm moet zijn. Nina geeft hier het perfecte voorbeeld van hoe je met minder materiaal ook toffe dingen kan maken. De film eindigt met een plottwist die getuigt van een geweldig gevoel voor humor. Wat begint met een date, draait uit op iets heel anders. Blaffie is the stuff of nightmares!
Dixit
Regisseur: Lori Tuerlinckx
Duur: 12.30 minuten
De matras des levens, de spaghettisliert des levens, er wordt veel gedacht in deze film. Hij komt langzaam op gang en speelt zich eerst in complete stilte af. Tot het hoofdpersonage op een kantelpunt komt en plots nadenkt over haar leven. Wij waren niet helemaal mee, maar zijn wel fan van de locaties en de schaamteloze spaghettiscène.
Utopia
Regisseur: Alec Lamberts
Duur: 4.59 minuten
Een combinatie van film en poëzie, met als favoriete quote "herstellen is in sommige gevallen onbegonnen werk". Het hoofdpersonage wandelt door de natuur, mijmerend over liefde en achtervolgd door haar. Een prima debuut met mooie beelden, maar helaas sloeg deze film toch net de plank mis.
Niet te veel patatjes
Regisseur: Laura Morreel
Duur: 22.46 minuten
Deze film vertelt een verhaal over anorexia vanuit het oogpunt van een familielid. Wat doet deze ziekte met mensen die niet haar slachtoffer zijn? Een combinatie van mooie shots, goede acteerprestaties en een gevoelig onderwerp maken deze kortfilm tot wat hij is. Vooral het acteerwerk van het piepjonge hoofdpersonage (Gloria Piedfort) is indrukwekkend. Helaas duren sommige scènes wat te lang (en andere juist te kort) en valt daardoor de suspense weg. Met een strakkere edit en vloeiendere plotlijn zou deze film haar weg naar ons hart hebben gevonden.
Tip van de redactie
Mon dou dou! We vonden deze film verrassend en vinden dat hij staat voor alles wat dit festival is.
Maar oordeel gerust zelf, bewandel de rode loper op 1 maart en waan je even Ryan Gosling of Emma Stone.
- Login om te reageren