KOEPELKRINGEN

studentenleven

22/09/2024
koepelkringen
📷
Bron/externe fotograaf

Maarten VDA

🖋: 

Je studentenkaart is nog maar net − of misschien zelfs nog niet − op de mat gevallen en je wordt al geconfronteerd met grote evenementen zoals Students on Stage of de Campus Kick-Off. Of je nu studeert op Groenenborger, Drie Eiken, Middelheim of de Stadscampus, er is altijd iets te beleven. De coördinatie van deze grootschalige evenementen, die vaak door alle studentenverenigingen samen worden georganiseerd, wordt op de Stadscampus geregeld door Unifac. Op de buitencampussen is de samenwerking iets minder strak geregeld, maar ook daar is genoeg te doen.

Wat El Profesor is voor een bankoveral, is Unifac voor het Antwerpse studentenleven op de Stadscampus. dwars sprak met Jan Schelfhout, de kersverse voorzitter van deze overkoepelende organisatie. Unifacs missie? “De student een perfecte tijd aan de Stadscampus laten beleven”, vertelt Jan. De enthousiastere eerstejaars komen op de Verkenningsdagen voor het eerst in aanraking met de in 1967 opgerichte club. De beroemde barbecue met aansluitend de nog beroemdere cantus, waar menig eerstejaars over naar huis schrijft, wordt mogelijk gemaakt door Unifac.

De enthousiaste eerstejaars genieten van Unifacs rol als overkoepelende studentenvereniging aan de Stadscampus op 23 september tijdens Students on Stage. “Het is een festival en de grote opening van het academiejaar. Iedereen krijgt die namiddag vrij van UAntwerpen.” Op het zeven uur durende evenement is goedkope drank aanwezig. “Die prijzen kan je nergens anders in de stad vinden”, maar er is meer. “Iedereen leert elkaar kennen. Vaak gaat heel de aula mee naar Students on Stage. Het is voor veel eerstejaars het eerste feest met hun nieuwe vrienden. Of het is de plek waar ze nieuwe vrienden maken.” Unifac organiseert dit niet alleen; als overkoepelende vereniging doet ze dit samen met vrijwel alle studentenclubs van de Stadscampus. “Alle clubs laten zichzelf zien. Ze delen goodiebags uit en verkopen lidkaarten. Het is dé kans om clubs beter te leren kennen. In het begin van het eerste jaar komt er zoveel informatie op je af. Dan is het fijn dat je even naar een club kan gaan voor een babbeltje”, vertelt Jan terugdenkend aan zijn eerste jaar.

Wanneer de inkt van je studentenkaart volledig opgedroogd is, voorziet Unifac ook nog het nodige vermaak. Denk hierbij aan De Grote Verwarringsquiz, het galabal of het cultuurfestival Calamartes in het tweede semester. Calamartes is het evenement waar elke studentenvereniging gericht op cultuur het beste van zichzelf laat zien. Op het cultuurfestival in de majestueuze spiegeltent is onder andere ieders favoriete studentenblad dwars hofleverancier van thee met haar theecantus. Daarnaast worden ouderen uit het woonzorgcentrum in de watten gelegd met de TD Pensionné. “We hebben speciale wafels en een dj die oude schijven draait. Je ziet dat ze daar helemaal van opfleuren.”

Unifac heeft zoals eerder vermeld een duidelijk doel voor ogen: “De student een perfecte tijd aan de Stadscampus laten beleven”. Dit alles doet ze aan de hand van vier pijlers: informeren, coördineren, organiseren en vertegenwoordigen. Unifac is de olie van de door de negentien kringraadclubs gevormde motor. De kringraadclubs omvatten faculteits-, departements-, studiegerelateerde en themaclubs. “We vertegenwoordigen de clubs in de Stuvoraad en de Studentenraad.  "Unifac zet zich ook in om het stereotype te verbreken: “Veel ouders willen niet dat hun kind bij een club gaat. Er wordt vaak gedacht: die drinken alleen maar en studeren niet, terwijl er zoveel clubs zijn die veel andere activiteiten hebben.” Om het beeld van het studentenleven en daarmee het engagement te verbeteren, heeft Unifac samen met het Antwerps Studentenoverleg een campagne opgezet om een minder eenzijdig beeld van het studentenleven naar buiten te brengen. “Het studentenleven bestaat uit veel meer dan alcohol en enkel standaardactiviteiten. Sommige clubs drinken helemaal niet. Er zijn tal van andere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een evenement als bloedinzamelactie Bloedserieus, georganiseerd door Prisma. We willen dat meer in de kijker zetten.”

ook feest buiten de stad

Jarenlang hadden de buitencampussen een tegenhanger voor Unifac: ASK-Stuwer. Die organiseerde daar de Openingsdag, de cocktailparty, de Go-Kart Race (met de cheerleadwedstrijd) op campus Middelheim en nog veel meer. Door wat gedoe binnen de organisatie zijn ze tijdelijk inactief. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een waardige opvolger. In de tussentijd worden de Wilrijkse studentenverenigingen ad hoc gecoördineerd door zichzelf of met hulp vanuit de universiteit. Het unief zet ook op lange termijn alles op alles om het Wilrijkse studentenleven een boost te geven. Denk hierbij aan de sinds dit academiejaar geopende woontoren op campus Drie Eiken of aan de aanstaande feestzaal die vanaf academiejaar ’26–’27 op het naast campus Drie Eiken gelegen Fort VI voor het nodige feestvertier zal zorgen. Uit de samenwerking van de Wilrijkse studentenclubs is ook de Campus Kick-Off geboren. Op 23 september bouwen de verenigingen van campus Drie Eiken, campus Middelheim en campus Groenenborger zelf een groot feest op campus Groenenborger. Het is weliswaar een kleiner evenement dan Students on Stage, maar daarom niet minder gezellig. Volgens de aankondigende flyer: “De Campus Kick-Off is de perfecte gelegenheid om je nieuwe thuis te ontdekken en je comfortabel te voelen op de campus.”

Kortom: of je nu op de Stadscampus of een van de buitencampussen studeert, er is genoeg te beleven. dwars wenst je alvast veel plezier!