kleine podcasts verdienen grote oren

dwarse podcasts
30/10/2015
🖋: 

Radio een dood medium? Leve het internet! Enthousiaste en gepassioneerde radiomakers blijven niet bij de pakken neerzitten en werpen hun talenten in de strijd bij het maken van podcasts, radioshows te beluisteren wanneer jij wilt. Tijdens het strijken bijvoorbeeld, of in de trein terug naar het thuisfront. De groeiende populariteit van het medium – met name in de Verenigde Staten – betekent ook een groeiend en overweldigend aanbod. dwars tipt alvast drie podcasts die het luisterende oor waard zijn. (Opgelet! Het risico op bingelistening is reëel!) 

Mystery Show 

De Amerikaanse radiomaakster Starlee Kine leverde eerder al pareltjes van documentaires af voor de podcast der podcasts: This American Life. Waaronder bijvoorbeeld haar briljante bijdrage aan aflevering 339 'Break-up', over het o zo herkenbare onderwerp van hartenpijn en de versterking en verzachting in de popmuziek. Met een beetje hulp van Phil Collins. Nu gaat Kine in haar eigen Mystery Show op onderzoek uit naar de mysteries en vragen die in de hoofden van haar naasten rondspoken; de onverklaarbare afbeelding op een jaren zeventig broodtrommel, een plots verdwenen videotheek en de exacte lengte van Jake Gyllenhaal. Kine en haar researchteam zetten hun tanden in deze hedendaagse detectiveverhalen. In de smakelijke zoektochten die volgen, laat Kine het niet na wat zijpaadjes in te slaan die soms aandoenlijke verhalen onthullen in Man bijt hond-stijl. Zo brengt in de aflevering Britney (Spears, jawel) een onverwacht persoonlijk telefoongesprek met een klantenservicemedewerker bijna meer voldoening dan de ontknoping van het mysterie zelf. 

 

 

 

Welcome to Nightvale

Wars van persoonlijke verhalen, infotainment of rondetafelgesprekken? Podcasts zijn meer dan radiodocumentaire of human interest verhalen. Ook de fictiefanaat – en hier in het bijzonder de Twin Peaks adept – kan zijn hart ophalen in digitaalluisterland. In Welcome to Nightvale worden we door radiopresentator Cecil naar een postapocalyptisch stadje in Amerika meegesleurd aan de hand van lokale nieuwsfeiten, steeds maar weer mysterieus verdwijnende stagiaires en kafkaëske berichten van algemeen nut. Welcome to Nightvale opent de deur naar een bizarre sciencefictionwereld. Het is waarschijnlijk de enige podcast waar de uitspraak "For more on this world-ending story, we now go live to the sound of an aquarium pump" volledig op zijn plaats is. Elke aflevering is er tijdens het 'weerbericht' plaats voor nieuwe muziek. (Ben je zelf een muzikant? Je kan je eigen muziek doorsturen!)

 

 

 

 

Mortified 

Puberjaren roepen bij de meeste van ons de nodige beschamende herinneringen op en doen nog eens de rillingen over het lijf lopen van pure ongemakkelijkheid. Maar in plaats van deze voorvallen te verzwijgen en te doen vergeten, laat Mortified de gêne de vrije loop. Aan de hand van adolescente relieken, dagboeken, brieven en gearchiveerde msn-gesprekken, delen dappere zielen hun puberale overpeinzingen voor een livepubliek. De meest uiteenlopende verhalen hebben allemaal hetzelfde gemeen: puberale overgave en naïviteit. De meest onrealistische en fantasierijke gedachten werden destijds in alle serieusheid opgeschreven en nu, een tiental jaar later, met dezelfde gepaste overtuiging voorgedragen. Verbazing, verbroedering en hardop schaterlachen tot gevolg.