KLAANK

studentenleven

22/09/2024
Klaank
📷
Bron/externe fotograaf

Klaank


Ze bestaan nog maar twee jaar, maar toch brengen ze al sfeer op menig cantus of feestje. KLAANK, de studentenfanfare van Universiteit Antwerpen, draait om plezier en gezelligheid tijdens het muziek maken. dwars sprak met praeses Elias en oprichter Emiel, die ons hier wat meer uitleg over gaven.

Als studentenfanfare zijn de leden van KLAANK zeker de sfeermakers van Antwerpen. Studentenverenigingen vragen hen om te spelen op hun cantussen, zo stonden ze dit jaar op de Beiaardcantus, en zijn ze in te schakelen voor elke activiteit waar je een vleugje muziek voor nodig hebt. Hun repertoire bestaat vooral uit sfeermuziek en meezingers, zoals Met de trein naar Oostende en Sweet Caroline, al hebben ze ook rustigere stukken gereserveerd voor recepties waar ze spelen. Daarnaast zijn ze ook flexibel in hun definitie, legt Elias uit: “We zijn eigenlijk breder dan een fanfare, want we hebben ook instrumenten die buiten die categorie vallen. Strikt genomen is een fanfare koperblazers met slagwerk en saxofoons, maar wij laten eigenlijk iedereen toe. Er is geen bepaald niveau vereist en er zijn geen audities.”

Als cultuurvereniging focussen ze zich als een van de weinigen ook op de buitencampus en Wilrijk. “Er zijn veel muziekverenigingen, maar die zitten allemaal in het centrum. We focussen dus bewust op de buitencampus.” Samen met twee anderen richtte Emiel uit die wens de studentenfanfare op. “Je hebt in elke grote studentenstad een studentenfanfare, en na mijn bachelor in Diepenbeek miste ik het concept van een studentenvereniging die ook muziek speelde en op sfeer gericht was in Wilrijk. Het was een trage groei, maar nu zijn we toch al met meer dan twintig leden en zijn we echt iets moois aan het creëren.” Naast een fanfare zijn ze dus zeker ook een studentenvereniging en hebben ze hun eigen lint, schild, praesidium, en doop, al is deze minder intens: ze noemen het ‘een leuke groepsbindende activiteit’.

KLAANK repeteert elke woensdag op campus Groenenborger, in gebouw T op het gelijkvloers. De repetities beginnen om 19u30 en gaan door tot ongeveer 22u. Dit jaar doen ze vier open repetities, waarvan de eerste op 2 oktober plaatsvindt. Moest je die toch gemist hebben, treur dan niet: je bent heel het jaar door welkom. Elias verzekert ons dat je zelfs in februari nog kan aansluiten.

De studentenfanfare kwam al reeds op MNM en ATV en ook dit jaar zal je ze zeker nog tegenkomen op een cantus van de buitencampus, waar ze zorgen voor vrolijkheid bij iedereen.