in bed met Jef Jorissen

de dwarsligger
04/05/2016

De homo sapiens studentus of dwarsligger in de volksmond, is een bijzondere soort. Naast de kenmerkende activiteit van studeren, staan de exemplaren van dit ras vooral bekend als genieters van het (nacht)leven. Maar hebben zij ook andere geheimen prijs te geven? dwars zoekt het uit in hun natuurlijke habitat, het kot.

Op het bovenste kamertje van Prinsesstraat 56 woont en leeft Jef Jorissen. Een merkwaardig exemplaar, al doet een eerste snelle blik op zijn kot niet meteen iets bijzonders vermoeden. Je treft er dezelfde parafernalia aan die je kan verwachten op elk studentenkot: gestolen verkeersborden, een reeks ongelezen studieboeken die gewonnen werden op een quiz en een verzameling halveliterblikjes Cara Pils – de ware trofeeën van het glorieuze studentenbestaan.

 

krijgskunstenaar

Naast zijn bed staat ook nog een haveloze kamerplant – “Dat ding stinkt verschrikkelijk.” – en onder zijn nachtkastje ligt een bierbrouwset voor beginners. “Juist ja, daar moet ik nog eens aan beginnen”, zegt Jef, terwijl hij achter zijn oor krabt. “Het probleem is dat de temperatuur hier niet constant genoeg blijft om bier te brouwen. Ik moet eigenlijk eens vragen aan mijn vriend die op de peda zit of ik op zijn kot mijn bier mag ontwikkelen.”

 

Afgezien van zijn passie voor Cara Pils, planten en bierbrouwen is Jef ook een fervente beoefenaar van talloze gevechtskunsten. Hij is bekwaam in hapkido en is de trotse bezitter van een stel nunchucks – je weet wel, die ninjastokjes waar Michelangelo van de Teenage Mutant Ninja Turtles mee loopt te zwaaien. Aan de muur hangt bovendien een airsoftmasker. De kogels voor zijn geweer liggen achteloos op het bureau. Op de vloer liggen twee loodzware halters waarmee Jef dagelijks traint om van zijn lichaam een dodelijk efficiënt wapen te maken.

 

micro-avonturier

Op zijn boekenkast pronkt een exemplaar van Sun Tzu’s De kunst van het oorlogvoeren. “Gewoon interessant om eens in te lezen”, probeert Jef al lachend mijn verontruste blik te ontwijken.

 

Radicaliseren doet Jef echter niet. Ik merk al snel dat hij een echte natuurmens is, volledig zen met zichzelf en met de maatschappij. Zo onderneemt Jef soms micro-adventures, een manier om wat avontuur te brengen in de dagelijkse sleur van het studentenleven.

 

“Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om een avontuur te beleven”, vertelt Jef enthousiast. “Je kan dat ook gewoon dicht bij huis doen. Zo ben ik bijvoorbeeld vorige week met een goede vriend na school gaan overnachten op de Kalmthoutse Heide. We zetten daar een tentje op, maakten ’s ochtends ontbijt en waren tegen de middag weer thuis. Heerlijk! Dat we op een gegeven moment tot onze knieën in het water stonden neem ik erbij, da's avonturieren hé!”