gezocht: redder in nood

baanbrekers

23/11/2017

Geldwolven, cv-duizendpoten, sociale vlinders, luxebeesten, exotische trekvogels, verschillende species bewandelen het oerwoud der studentenjobs. Naast de platgetreden paden slaan jobstudenten soms een verrassend andere weg in. Elke maand zetten we zo’n baanbreker in de kijker.

UAntwerpen-student Frederik (21) is al vier jaar redder in zwembaden van de provincie Antwerpen. In tegenstelling tot wat velen denken, houdt dit werk meer in dan alleen op een stoel zitten en roepen: "Je mag niet lopen!". Hij wordt geconfronteerd met verschillende soorten situaties: van agressieve bezoekers en verwondingen tot verloren zwembrillen en lockers die niet willen openen.

 

verdrinkende kinderen

De belangrijkste taak van een redder is om op elk moment alert te zijn en het overzicht te bewaren. Zo merkte hij op een keer dat een onbegeleid kind slagzij maakte en onder haar zwemband terecht kwam. Zoals het een echte redder betaamt, sprong hij in het water en kon hij haar bovenhalen.

"Ik vind het een leuke studentenjob omdat het variërend werk is en ik er verschillende mensen mee ontmoet. Ik kan babbeltjes doen met bezoekers, de andere redders en soms ook met bekende topsporters die komen trainen. Wat mij nog aanspreekt in de job, is dat ik er mensen mee kan helpen."

Als redder maakt Frederik soms ook eigenaardige gebeurtenissen mee. "Op een dag was er een bezoeker die ik meerdere keren na elkaar kort zag flauwvallen. Toen ik hem vroeg wat er was, herinnerde hij er zich niks meer van en zei hij dat hij verstoppertje speelde met zijn zoon. Het was echt een hele rare situatie. Mijn collega en ik vermoedden dat hij een hersenbloeding had, maar hij geloofde ons niet en wilde naar huis rijden. Gelukkig hebben we hem op andere gedachten kunnen brengen, want dat zou niet veilig geweest zijn."

 

redderscursus

Niet iedereen kan zomaar redder worden. Je moet eerst slagen voor een toelatingsproef met zwemoefeningen om aan de cursus te mogen deelnemen. Als je na deze cursus met theorie, praktijk en EHBO voor het examen slaagt, mag je als redder beginnen. Alle redders moeten zich ook jaarlijks verplicht bijscholen.

"Een van de minder leuke kanten aan dit werk is dat we soms met onbeleefde of agressieve mensen moeten omgaan. Het is belangrijk om dan kalm te kunnen blijven. Sommige ouders houden hun kinderen niet in het oog en gaan ervan uit dat wij ze wel zullen opvissen als ze in de problemen komen. Dat is frustrerend."

Elke dag als redder is anders en je maakt heel wat mee in een zwembad. "Ooit was er een man buitengezet omdat hij te dronken was, maar hij bleef met zijn drank rondhangen in de buurt. Op een moment was hij zo dronken dat hij viel en zich verwondde aan de scherven van zijn fles. Enkele redders moesten hem toen verzorgen terwijl de hulpdiensten onderweg waren."