gevleugeld gebroerte geeft gevoelig en gevarieerd geluidsgenot

close-up

24/02/2022
🖋: 

Hoever kan je muzikaal gaan met één enkel instrument? Dat is het kernconcept van Grandbrothers. Erol Sharp en Lukas Vogel zijn twee pianisten die met ingenieuze mechaniek en creatief gegoochel de ogenschijnlijke limieten van de vleugelpiano overstijgen om een eigen muziek te ontwikkelen die klassiek en elektronica combineert zonder afbreuk te doen aan de geest van een van beide. Het resultaat is met momenten ontroerende muziek die tegelijk opzwepend kan zijn. 

Hoewel beide 'broers’ klassiek opgeleide pianisten zijn, hebben ze een andere functie. Volgens Vogel vinden de vingers van Sharp net iets scherper de ivoren toetsen; die laatste aanvaardt nederig het compliment van zijn pianopartner, maar niet zonder te duiden dat Vogel wel degelijk het brein is achter de groep. Het was namelijk zijn passie voor muzikale mechaniek en programmeren die het concept concreet maakt. Grandbrothers treedt en neemt op met een mechanisch apparaat van draden en hamers dat ze op een vleugelpiano monteren. Elke toets die Sharp aanslaat wordt daarmee opgenomen op de MacBook waarmee Vogel de geluiden vervormt en zo nieuwe muzikale elementen toevoegt. De drumkit die die laatste ondertussen bedient is dan weer verbonden aan kleine hamertjes die rechtstreeks op snaren slaan en in de klankkast voor een bas zorgen. 

De opzet faciliteert een creativiteit die limieten overstijgt. De muziek is bij momenten levenslustig up-beat; vaak orenschijnlijk chaotisch, maar nooit kakofonisch. De elektronische elementen zetten kracht bij en zwakken de emotieve complexiteit niet af. Als pianomuziek je gestolen kan worden zal het elektronica-gehalte van de groep je echter geen soelaas bieden, Sharps virtuoze pianospel is nog altijd leidend in het gros van de muziek. Terwijl je in die toonwereld zweeft, worden de aangeslagen toetsen langzaam uitgerekt of reverbed. Sporadisch zorgen de snaarecho’s voor een schellere klank waar je jezelf even over moet zetten. Hoe dan ook heeft Grandbrothers een eigen klank. 

Toch valt er veel persoonlijkheid te vinden. De complexere details spelen zich letterlijk en figuurlijk af op de achtergrond waardoor het aangename studie- en werkmuziek is, die het evengoed verdient om met aandacht beluisterd te worden. De tot nu toe verschenen albums Dilation, Open en All the unknown worden ook telkens meer psychedelisch. Open is van deze albums het meest kenmerkend en instapklaar: een openzettende muziekervaring die kracht en kwetsbaarheid met elkaar doet versmelten. 

De fusie van klassiek en elektronica is niets nieuws. Je hoeft enkel de hedendaagse score van een handvol films of games te beluisteren om te zien dat de effectenmachinerie tegenwoordig evenveel plaats heeft bij een componist als naast een dj. Het is dan ook niet verrassend dat Grandbrothers het overgrote deel van de soundtrack van een film voor zich nam; Hors Normes heeft als Cannesvertoning wellicht recht op een eigen intrede in close-up, maar dat laat ik aan mijn collega van de pagina naast me. Bloodflow is deel van die soundtrack en is tevens het nummer van Grandbrothers dat het meest aansloeg. De QR-code leidt ernaar, dus luister ‘s effe