Fixkes: Superhelden

Hoe de wereld aangenamer wordt door kleine nummers
14/08/2010
🖋: 

‘Superheld’, de nieuwste spruit van onze eigenste Antwerpse anti-helden, Fixkes, ligt sinds vorige maand in de rekken te wachten op nieuwe baasjes. Of neukvriendjes. Er wordt gemijmerd over den tijd dat men nog rock-’n-roll wou zijn en er wordt LDVD-Blues gespeeld, maar je hoort vooral een muzikaal sterker, minder melancholisch Fixkes.

Op ‘Netniliefde’ en ‘Tijger’ na klinkt jullie nieuwe plaat verrassend anders dan de vorige. ‘Kvraagetaan’ was een megahit, waarom veranderen?

Sam Valkenborgh (zang en gitaar) Dat is bewust en niet bewust gekozen. Ik vond dat wij nog niets te zoeken hadden op een groot podium. Die sfeervolle, kleinere, intieme dingen konden wij niet goed genoeg brengen, dat bleef niet altijd overeind. Een goeie set spelen vind ik heel belangrijk, ook op grotere podia. Daarom schreef ik meer uptempo nummers met meer onzin en hiphop. De nummers van ons debuutalbum gaan over ‘kleinere’ dingen. Nu mag het iets minder klein.

 

Nummers met melancholische teksten klinken vaak muzikaal gelukkiger. ‘Ik was terug 17’ is uptempo en ‘LDVD-Blues’ wordt opgevrolijkt door een Hawaïaanse gitaarlijn.

Valkenborgh Dat Hawaï-dingske is volledig de verdienste van Bjorn Eriksson. We hadden de zang, contrabas en drums al opgenomen. Toen heb ik wel duizend gitaren geprobeerd, maar als beperkte gitarist kon ik echt niets bedenken dat erop paste. Onze gitarist Peter vond evenmin iets. In een gesprek met Bjorn zei ik dat ik moeite had met een nummer. Hij vroeg of hij eens iets mocht proberen. Een week later stuurde hij mij dat stukje en dat was het. Perfect. We hebben dat zelfs niet opnieuw ingespeeld, enkel een beetje geboost bij het mixen.

 

Velen zullen het raar vinden dat ‘Rock ’n Roll’ en ‘Neukvriendje’ de eerste singles van de plaat zijn. Op het titelnummer doet Flip Kowlier mee. Was dat commercieel gezien geen beter zet geweest?

Valkenborgh Als eerste single niet, het moest echt wel ons eigen ding zijn. Het kan zeker nog een single worden, maar momenteel is er ook een praktisch probleem. Flip brengt rond deze periode een eerste single van zijn nieuwe album uit. (Half mei verschijnt ‘Mo Ba Nin’, nvdr.) ‘Superheld’ zou nu wat ongelegen komen als single.

 

Een logische vraag dan: is de tekst van Flip geen ‘ver-West-Vlaamsing’ van iets wat jij al geschreven hebt?

Valkenborgh Ik had hem eens verteld dat ik iets over superhelden wou doen. Een nummer waarin je alle helden absurde dingen laat doen. Hij zag dat meteen zitten, dus liet ik een beat achter die ik al gemaakt had. Ik heb toen twee maanden zitten knoeien om die tekst goed te krijgen. Ik wou te veel vertellen en het moest ook nog eens lineair zijn. Als ik dan terug naar Flip ging, zei ik dat ik niet veel verder was. Hij liet me zijn raptekst horen en die bleek pure onzin. Ik dacht: natuurlijk! Waarom ga ik het ook zo ver zoeken? De volgende dag had dat nummer zichzelf al bijna geschreven. Ik zit wel nog steeds met dat verhaal in mijn hoofd. Misschien komt er ooit een sequel van. (lacht)

 

Over onzin gesproken, vertel eens hoe ‘Plakijzer’, dat alweer een samenwerking met Meta van de Freestyle Fabrik is, tekstueel tot stand is gekomen. Absurder vind je ze bijna niet.

Valkenborgh Ken je ‘The Fast Show’? Daarin komt een sketch van een personage dat The Brilliant Kid heet. Hij vindt alles fantastisch, brilliant, en hij doet constant aan vrije associaties. Hij begint bijvoorbeeld met: water, is dat niet fantastisch! Just brilliant! Voor je het weet, zit hij enthousiast te doen over die boxen. Zoiets wou ik dus ook doen. Dan heb ik met Mike (Meta, nvdr) per e-mail pingpong gespeeld: ik stuurde iets door en daar antwoordde hij dan zo snel mogelijk op, zonder te veel na te denken. Alles mocht. Het e-mailadres uit het nummer heb ik ook echt aangemaakt, omdat er iemand naar gemaild had, wat natuurlijk niet lukte. Ondertussen ben ik het paswoord alweer vergeten. (lacht)

 

Een andere bekende die terugkomt op ‘Superheld’ is Urbanus. Hij werd al vermeld in jullie bekendste hit ‘Kvraagetaan’ en figureerde in de bijhorende videoclip.

Valkenborgh Deze keer was het niet echt een samenwerking. We gebruiken gewoon een sample uit één van zijn shows. Ik heb Urbanus gevraagd of we die mochten gebruiken, en hij gaf me toestemming. Hij zei me ook dat als de platenfirma er moeilijk over zou doen, zijn e-mail gerust als toelatingsbewijs kon dienen. Zo is het trouwens ook gebeurd bij die videoclip. Eigenlijk moest hij naar één of andere opening, maar onze clip leek hem leuker. Het klikt wel tussen ons. We zijn al eens bij hem gaan barbecueën en ook op het podium is het met Urbanus altijd plezant.

 

Als afsluiter rest me nog te polsen naar jullie toekomstplannen.

Valkenborgh Ik ben al volop bezig met het schrijven van nieuwe nummers, maar hoe die plaat zal klinken, weet ik nog niet. Het zal ook zeker niet voor volgend jaar zijn. Voorts werken we aan de videoclip van ‘Neukvriendje’. Dat nummer is al drie weken uit, maar de video laat nog op zich wachten. We zijn er al twee maanden mee bezig. Ik ben daar eigenlijk wat te slordig in. Daarenboven crasht mijn computer voortdurend. De opnames waren al een hel, maar de montage is nog veel erger.