Films in een museum

U weet wel, met zo’n doek en een camera
01/12/2001

Het staat buiten kijf dat de Antwerpse student op het gebied van film niet te klagen heeft. Natuurlijk is éénieder al wel eens één van de grote commerciële filmtempels zoals UGC of Metropolis binnengewandeld. Diegenen die deze groteske popcorncultuur even voor bekeken willen houden en het over een alternatieve boeg willen gooien, blijven niet in de kou staan. Zij weten natuurlijk de weg wel naar Cartoons of het eigenste Antwerpse Filmmuseum.

Het Filmmuseum is, naar men verwacht, nog tot 2003 gevestigd op de Meir aan de hoek met de Wapper. Tegen dan zou er in het huidige Fotografiemuseum aan de Waalse Kaai plaats zijn om het Filmmuseum als ook het documentatiecentrum Sinebase in onder te brengen. Dit doet denken aan de UA-eenmaking, enkel heeft dit kind nog geen officiële naam. Het idee achter de verhuis is de oprichting van een “centrum voor beeldcultuur”. De Vlaamse Gemeenschap is reeds begonnen aan de renovatie van het huidige gebouw. Eens dit in zijn oude staat is teruggebracht, is een filmmuseum hier niet meer op zijn plaats, maar voorlopig kun je echter nog terecht in het oude, vertrouwde gebouw, temidden van de Antwerpse winkelpracht.

 

De kritische student vraagt zich natuurlijk af wat er zo bijzonder is aan het Filmmuseum. Neem als vuistregel dat inhoud steeds primeert boven inkomsten.

 

Charmant filmzaaltje

Het gevarieerde programma dat je aangeboden wordt, overstijgt met gemak de triviale consumptie die men in de filmcomplexen aantreft. Je hebt een ruime keuze uit verschillende recente en oudere films die je in het charmantste filmzaaltje van’t stad kan bewonderen. Zeker een aanrader voor wie het hedendaagse geraas wil vergeten en iets wil opsteken van wat de vorige eeuw op filmgebied te bieden had. Voor de die-hard filmfans is er zelfs de mogelijkheid de studies te combineren met een verrijkende cursus filmgeschiedenis.

 

Neen, steek ze maar terug weg, want de studentenkaart zal je hier geen korting opleveren, hoewel dit ook overbodig zou zijn. Alles valt te beleven aan democratische prijzen. Je betaalt 2,97 euro in voorverkoop en 4,50 euro aan de kassa. Voor luttele duiten gaat dus een heuse filmwereld voor je open. Heb je dus zin in een cinémake of weet je gewoon niet waarheen met je lief, spring gerust eens binnen op de Meir nr. 50.