EEN NIEUWE START

editoriaal

11/09/2023

Studenten aan de universiteit verschillen enorm van elkaar. Dat geldt ook voor onszelf. De ene drinkt warme thee alsof haar leven ervan afhangt, de andere zweert bij koffie. De ene miste nog nooit een les, de andere binget lesopnames als Netflixseries. De ene studeert na een examen meteen ijverig verder, de andere kruipt eerst een paar uur in haar bed. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ook de eerste lesdagen erg verschilden, al waren ze op zijn zachtst gezegd een rollercoaster voor ons beiden

"Mijn innerlijke stresskip was zich al maanden aan het voorbereiden. Ik volgde elke open les die er te volgen viel, schuimde de dwarswebsite af om zoveel mogelijk kennis op te doen over de universiteit en ging — vanzelfsprekend — mee op de Verkenningsdagen. Toen ik mijn eerste les binnenwandelde, herkende ik dus al mensen. Gelukkig maar, want mijn oriëntatievermogen is zo slecht dat ik zonder hen de weg naar de openings­ activiteiten niet had gevonden."

"Ik had dan weer totaal niets voorbereid. Mijn eerste dag op de universiteit was werkelijk mijn eerste dag dat ik ondergedompeld werd in het universiteitsgebeuren. Dat resulteerde erin dat ik de helft van de tijd totaal niet wist wat er aan het gebeuren was en tegelijk het gevoel had dat iedereen rondom mij wél helemaal mee was. Een verkenningsdwars had ik op dat moment wel kunnen gebruiken. Mijn stress kwam met wat uitstel, maar hij was daar ineens in volle glorie. Stil­ letjesaan hebben de plooien zich gladgestreken, mede door mijn medestudenten die opbiechtten dat ook zij maar wat aan het doen waren."

"Hoewel ik mezelf voornam mijn lessen even fanatiek te volgen als de Openlesdagen, ontdekte ik al snel de wonderen van online schaken en Wordle in de aula. Stilaan weet ik de weg in de universiteitsbuurt te vinden, of in ieder geval van het ene theeplekje naar het andere. Stress ligt nu eenmaal in mijn aard, maar die blijft nu gereser­ veerd voor de examenperiodes."
 

"Mijn stress is na de eerste examenperiode weggeëbd. Daarna is mijn stijl als student zich beginnen vormen. Het werkelijke studeerwerk verschoof ik naar de examenperiode en uitslapen steeg heel wat plekken op mijn lijstje van priori­ teiten. Ik ontdekte het fenomeen van middag­TD’s en dat resulteert er soms in dat ik feesten boven de lessen verkies. Verslavend, kan ik je vertellen."

Als kersverse hoofdredactie is het voor ons alweer een nieuw begin. In tegenstelling tot lessen vallen onze redactievergaderingen als hoofdredactie niet te skippen. Zo’n vergadering leiden lijkt trouwens behoorlijk op een presentatie geven: iedereen staart je aan en je begint stilaan te twijfelen of er iets raars aan de hand is met je gezicht. Dat terzijde valt het allemaal best wel mee. Je mag ons verwijten makkelijk praten te hebben, maar wij hebben al die stressopflakkeringen van de eerste lesdag ook meegemaakt. We hopen dat ook jullie je weg vinden.

 

Pebbles    Antonissen    en    Emma    Mertens,
hoofdredactie